1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bolton: Bölge için tek çözüm bağımsız Kürdistan devleti
Bolton: Bölge için tek çözüm bağımsız Kürdistan devleti

Bolton: Bölge için tek çözüm bağımsız Kürdistan devleti

A+A-

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Ortadoğu’daki sorunların çözümünün tek yolunun Kürdistan devletinin kurulması olduğunu söyledi.

K24 televizyonunun ‘Haber Odası’ programına konuk olan Trump döneminin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerin yanı sıra Kürt meselesi, 2015 yılında İran ile imzalanan nükleer anlaşmaya yönelik açıklamalarda bulundu.

ABD’nin yeni yönetimin Ortadoğu ülkelerinin yöneticileriyle nasıl ilişkilere sahip olacağını bilmek için henüz erken olduğunu kaydeden Bolton, “Şimdi Biden yönetimi, hükümete yerleşmekle uğraşıyor. Daha önce Trump, İran’a vurgu yapıyordu. Ancak Biden nükleer anlaşmaya döneceğini açıkladı. İran Irak, Suriye ve Yemen gibi bölge ülkelerinden vazgeçmeyecek” dedi.

Biden yönetiminin Kürtlere yönelik tutumunun ne olacağının henüz belli olmadığını vurgulayan Bolton, “Kürtlerin Biden’ın siyasi meselelerinin neresinde duracağını bilmiyorum. Ama şu açık ki, Biden, DAİŞ’in geri dönüşünü istemiyor. ABD güçleri bölgeden çekilecek. Kürdistan Bölgesi Yönetimi ile ilişkileri devam ettirip Kürtleri destekleyecekler” ifadelerini kullandı.

Bağdat’a yönelik eleştirilerde bulunan Bolton, “Bağdat’ta ulusal hükümet diye bir şey kalmadı. Bence Kürtlerin bağımsız olacağı ve Irak’tan kurtulacağı gün gelecek. Çünkü Kürtler referandum yaptı ve oyların büyük çoğunluğu bağımsızlık içindi” diye konuştu.

Bağdat’taki hükümetin ulusal bir hükümet olmadığını kaydeden Bolton, Bağdat’taki yönetimin İran’ın etkisinde olduğunu Kürtlerin yanı sıra diğer farklılıkların haklarını veremediğini ifade etti.

Bolton, Biden’ın Kürtlere daha çok destek olup bölgenin İran’ın egemenliğine destek olmaması gerektiğini vurgulayarak, Trump’ın Kürtlere verilen sözleri tutmadığını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.