1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bogdanov: Suriye Kürtlerinin temsilcisi kim?
Bogdanov: Suriye Kürtlerinin temsilcisi kim?

Bogdanov: Suriye Kürtlerinin temsilcisi kim?

A+A-

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, “Suriye’de ayrılmaktan yana olmamaları için Kürtlerin yeni anayasayı yazma komitesinde yer alması gerekiyor. Suriyeli Kürtler parçalı duruyor. Suriye Kürtlerinin temsilci kim?” dedi.

Rus haber ajansı Sputnik’e konuşan Mihail Bogdanov, Suriye’de Kürtlerin büyük bir kısmının, yeni anayasa çalışmalarında yer almamasıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Suriye krizinin siyasal olarak çözümü ve yeni anayasayı hazırlama tartışmalarında şu soru soruluyordu: ‘Suriye’de Kürtlerin temsilcisi kim?’ Elbette Kürtlerin yeni anayasa sürecine katılımaları önemli. Kürtlerin ayrılıktan yana olmamaları için bu gerekli.”

Kürtlerin Suriye’de siyasal açıdan parçalı bir tablo oluşturduğunu belirten Bogdanov, şunları kaydetti:

“Maalesef Kürtlerin birçok siyasi tarafı var. Suriye muhalefeti içinde yer alanlar var, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve ABD’nin desteğiyle birçok yeri kontrolünde tutan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) var. Ancak hem Araplar, hem Türkiye hem de Şam bundan memnun değil.”

Suriye Muhalefeti Müzakere Heyeti’nin Suriye Anayasa Komitesi için hazırladığı listestede 2 Kürt de bulunuyor.

Listede, Suriye muhalefeti ile aynı cephede yer alan Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) Hewas Egid ve Zehra Muhammed’in adına yer verilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Moskova ve Ankara’nın Suriye Anayasa Komitesi’nde Kürtler'in de temsil edilmesi konusunda temas halinde bulunduğunu belirterek, Kürtler’in komiteye katılacağını kaydetmişti.

ENKS Yöneticisi Kawa Ezizi de kendilerinin Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) çatısı altında Anayasa Komitesi'nde yer alacaklarını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.