1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Böcek soruşturmasında 19 isim
Böcek soruşturmasında 19 isim

Böcek soruşturmasında 19 isim

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Erdoğan'ın konutuna konulan dinleme cihazıyla ilgili Emniyet'ten 19 kişinin tespit edildiğini açıkladı. Atalay'a göre, bu kişilerin teşkilatla ilişkileri kesilecek ve dava başlayacak.

A+A-

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 'paralel yapı' diye bahsettiği Gülen Cemaati'nin dini bir grup olmaktan çıkıp 'korku odağı' haline geldiğini söyledi. Dinlemelerden sorumlu tuttukları 'paralel yapı'ya karşı çok sayıda soruşturma olacağını açıkladı. 

"Hem istihbarat teşkilatı, emniyet teşkilatı, hem Ulaştırma Bakanlığı, TİB, hem Adalet Bakanlığı... Milyonlarca dinleme kararlarını hangi hâkimler böyle incelemeden verdiler? Bu kadar insanımızın hayatına nasıl girdiler? İnsanımızı adeta dinlenme hastası haline getirdiler. Ve insanın özeline bu kadar indiler. Hepimizin çoluk çocuğuna kadar, ev ortamımıza kadar böyle sinsice girdiler, oralardaki mahremiyetleri ihlâl ettiler. Devletin en dinlenemez kriptolu telefonlarını, en mahrem konularının, devlet sırlarının konuşulduğu kriptolu telefonları dinlediler. Bunlar casusluk şeyinde. Başbakan'ın konutuyla, böcek konusuyla ilgili şu anda 19 kişi tespit edildi. Değişik illerdeler, yurt dışında olanlar da var. Bunların emniyet teşkilatıyla ilişkilerinin kesilmesi için idari işlem sürüyor, ondan sonra da dava başlayacak. Ama ayrıca bunun dışında pek çok yerde çalışma var. O yüzbinlerce dinleme kararını, hiçbir gerekçe olmadan veren hakimler de dahil, bunlar masaya yatırılacak. Bütün birimlerde özellikle 2011'in ikinci yarısından itibaren, 2012 ve 2013'te çok fecaat şeyler yapılmış."

"İstihbarat örgütü gibi"

A Haber'e konuşan Atalay, Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen'in Zaman gazetesine verdiği röportajı da değerlendirdi. Cemaat'in Kırıkkale'de broşür dağıttığını tespit ettiklerini söyleyen Atalay'ın sözleri şöyle:

"Sanki istihbarat örgütü gibi herkesle, hepimizle ilgili iftiralar yayınlıyor, ses tapeleri, montajlar, görüntüler... Şu anda CHP ile ittifak içinde. Nerede CHP'ye oy verilir? CHP Genel Başkanı'na veriler veriyorlar, 'aman şunları kullanın' diye. Böyle bir politika yürütüyor. Orada, bugünkü gazetedeki söylemle, yürüyen çok farklı. Onun için o güvenilirlik artık kalmadı."

"Çok ayıp ederler"

Atalay'a, Avrupa Parlamentosu'ndan bazı kişilerin 30 Mart'taki yerel seçimlere gözlemci heyeti göndermesi talebi de soruldu. Atalay, seçim güvenliği için tedbirlerin alındığını, seçim öncesinde ve sonrasında şiddet olayları beklemediklerini söyledi. Her partinin de sandıklarda bir gözlemci bulundurması gerektiğini belirtti.

"Bu seçim güvenliğiyle ilgili, seçim ortamıyla ilgili kaygılar taşıyorlarsa bunu abes bulurum, çok yersiz bulurum. Çünkü biliyorsunuz başka konularda da AB süreci içerinde Türkiye ile ilgili o gözlemci, denetleme falan süreçleri vardı hepsi sona erdirildi. Ona çok tedbirle bakarız ama AB'nin müzakereci ülkesi olan Türkiye'de seçimi görmek istiyorlarsa hoş geldiler, herkes gelebilir. Bazen seçimlerin tartışmalı olduğu yerlerde, 'Seçim dürüst yürüyor mu?' diye geliyorlarsa yanlış bir şeydir o. Çok ayıp ederler.

"AK Parti'li vekiller katılacak"

Beşir Atalay, 17 aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına adı karışan dört eski bakanla ilgili Meclis'e gelen fezlekelerin görüşmelerine AK Parti'li vekillerin de katılacağını belirtti.

"Bu bakanlarımızla ilgili 17 Aralık ve sonrası gündeme getirilen konular yargıda adaletli şekilde yargılansın, biz de onun peşindeyiz. Bazen şöyle olabiliyor, o Meclis'in kendi uygulaması. Yargıda bunlar devam ederken, Meclis'te paralel mekanizma başlar. Bazen onun sonucu bekleniyor. Meclis'te o tartışmalar olacak, biz de orada bakacağız."

"Çözüm süreci hükümet tarafından yürütülüyor"

PKK'nin çatı örgütü KCK cumartesi günü, çözüm süreciyle ilgili AK Parti'nin artık muhatap olmadığını açıklamıştı. Atalay, çözüm sürecinin etkilenmemesi için her cümleye dikkat ettiklerini söyledi.

"Çözüm süreci gayet dikkati, kararlı ve büyük bir samimiyetle hükümet tarafından yürütülüyor. Çözüm sürecini biz başlattık ve şu an biz yürütüyoruz. Orada kararlılığımız sürüyor, samimiyetimiz tam. Orada diyaloglarda gerektiği gibi yürüyor. Şu anda ülkede bir barış süreci var ve bu yürüyor. Esas diyalog kurması gerekenler ve diyalog kurulacak yerlerle diyalog kuruluyor. Bunun geleceğinde yapılması gerekenler var, hepimiz bunları biliyoruz. Bu yapılması gerekenler şunlar, en nihai hedefi şu; çatışma, şiddet, terör bitecek, siyaset ortamında ülkenin bütün sorunları konuşulacak."

Atalay, çözüm süreci boyunca hiçbir tehdidi ciddiye almayacaklarını da ekledi.


aa

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.