1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM:Yemen'in bölgesel bir çatışmaya evrilmesini önleyin
BM:Yemen'in bölgesel bir çatışmaya evrilmesini önleyin

BM:Yemen'in bölgesel bir çatışmaya evrilmesini önleyin

A+A-

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths, Yemen'in bölgesel bir çatışmaya evrilmesini önlenmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldikten sonra Amerikan radyosu PRI'a açıklamalarda bulundu.

Griffiths, “Yemen'i potansiyel bir bölgesel çatışmadan uzak tutmalıyız. Krizin bölgesel bir çatışmaya evrilmesini önlememiz gerek” dedi.

Yemen'deki krizin, “Suudi Arabistan ve İran arasındaki vekalet savaşının merkezi olduğu” belirtilerek, bölgesel çatışmanın engellenmesi için geç olup olmadığı sorusu yöneltilen Griffiths, “Çok geç olduğunu düşünmüyorum. Ortada henüz sıcak bir savaş yok ama çok fazla ses var Husi hareketi içinde dahi. (Husiler) İran ve diğerleriyle savaş istemiyor. Hızlı ve ciddi bir şekilde gerginliğin azaltılması gerek” değerlendirmesinde bulundu.

İran ve Suudi Arabistan'ın sıcak bir savaşa girmesinin ne Yemen ne de bölge için iyi olacağını vurgulayan Griffiths, Yemen'deki insani durumun ise sürekli bu savaşı sona erdirmek için zaman kaybedilmemesi gerektiğini hatırlattığına dikkati çekti.

ABD’DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, Pompeo ile Griffiths’in görüşmesine ilişkin yazılı açıklamada yapıldı. BM öncülüğündeki siyasi çözüm arayışında gelinen son durumun da ele alındığı ifade edildi.

Pompeo'nun, Yemen'de Husiler tarafından Suudi Arabistan'a yapılan saldırılardan endişe duyduğunu vurguladığı kaydedilen açıklamada, taraflara Yemen'de siyasi bir çözümün sağlanması ve ülkedeki savaşın bitirilmesi çağrısında bulunuldu.

YEMEN'DE DURUM

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM'ye göre dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yarısını oluşturan 10 milyon kişi kıtlık riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Ülkede 22 milyondan fazla insan yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Ülkede temiz suya erişimin olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklik gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere salgın hastalıklar her geçen gün artıyor. 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.