1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM'den Suriye'ye Kınama
BM'den Suriye'ye Kınama

BM'den Suriye'ye Kınama

BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye rejiminin insan hakları ihlallerini kınadı- Rejimin, bağımsız uluslararası araştırma komisyonu ile işbirliği yapması istendi

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Suriye rejiminin yaptığı insan hakları ihlallerini kınayarak, rejimin, bağımsız uluslararası araştırma komisyonu ile işbirliği yapmasını istedi.

Konsey'in bugünkü oturumunda, Suriye'de insan hakları ve insani durumun kötüleşmesine ilişkin karar kabul edildi.

 

Ülkede sivillerin bilinçli bir şekilde hedef seçildiği ve ayrım gözetilmeksizin öldürüldüğü belirtilen kararda, bunun uluslararası insan hakları hukukunun ihlali anlamına geldiği belirtildi.

Krize, Suriye halkının haklı arzularının karşılanması yönünde çözüm bulunmasını amaçlayan uluslararası çabalardan memnuniyet duyulduğu ifade edilen kararda, BM Güvenlik Konseyi'nin 22 Şubat 2014 tarihli, Suriye'de insani yardım faaliyetleri için güvenli geçiş sağlanması konusundaki kararı anımsatıldı.

Suriyeli yetkililerin bağımsız uluslararası araştırma komisyonu ile işbirliği yapmamasının kınandığı kararda, komisyonla işbirliği yapılması ve komisyonun Suriye'de bir an önce, tam ve kısıtlanmamış şekilde araştırma yapmasına izin verilmesi istendi.

Kararda, komisyonun, Konsey'in eylül ayında yapılacak 27. oturumuna kadar görevini sürdürmesi de kabul edildi.

İnsanlığa karşı suç

Suriyeli yetkililer veya rejimle birlikte hareket eden militanlarca yapılan toplu, sistematik ve yaygın insan hakları ve uluslararası insani hukuk ihlallerinin güçlü bir şekilde kınandığı kararda, rejimin varil bombaları, balistik füzeler ve misket bombaları kullanarak savaş suçu ve insanlığa karşı suça varabilecek şekilde sivillerin yaşadığı bölgeleri bombalaması eleştirildi.

Kararda, uluslararası toplumun, Suriyeli sığınmacıları barındıran ülkelere yardım etmesi çağrısında da bulunuldu.

Üzerinde yapılan görüşmelerin ardından karar, 4 ret oyuna karşı 32 lehte oyla kabul edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.