1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BM'den Efrin raporu: Hak ihlalleri devam ediyor
BM'den Efrin raporu: Hak ihlalleri devam ediyor

BM'den Efrin raporu: Hak ihlalleri devam ediyor

A+A-

Birleşmiş Milletler Efrin’deki silahlı grupların gerçekleştirdiği hak ihlalerinin devam ettiğini sivil vatandaşlarının kaçırıldığı, işkence gördükleri ve öldürüldüklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler(BM) İnceleme ve Araştırma Komisyonu dün yayımladığı raporda Efrin’de güvenlik sorunun her geçen gün kötüleştiği kentteki bölgeleri aralarında bölüşen silahlı grupların yönettiği yerlerde ciddi hak sorunları yaşandığı ve yasaların olmadığı belirtildi.

BM’nin raporuna göre Efrin’de sivillerin kaçırılma, işkence ve öldürmenin devam ettiği özellükle Kürt vatandaşlara karşı bu hak ihlallerinin gerçekleştiği bildirildi.

BM İnceleme ve Araştırma Komisyonu’nun raporna göre Efrin’deki silahlı grupların sivil halka kazanç elde edilecek bir nesne gibi görüldüğü birçok kez tüccar ve doktorların kaçırılarak ailelerinden fidye istendiği kaydedildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin(TSK) desteği ile Suriye muhalafetinden oluşan Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) ‘Zeytin Dalı Harekatı’ adıyla Rojava’nın Efrin kentine yönelik ortak operasyon gerçekleştirmiş 18 Nisan 2018’de kenti kontrol etmişti.

Efrin’in  el değiştirmesi ardından Kürtlere ait evler, iş yerleri ve bahçeler yağmalanmış, ormanlar yakılımış binlerce vatandaş evlerinden kaçmak zorunda kalmıştı. Bölgeden kaçan Kürtler ÖSO’nun korkusundan evlerine kısmen dönerken çok sayıda cihatçı ailenin Efrin’e yerleştirilmesi tepkilere yol açmış bu girişim bölgenin demografyasının değiştirilmesi olarak yorumlanmıştı.

Edinilen bilgilere göre Efrin’de 40’ın üzerinde Kürt sivili ÖSO gruplarınca kaçırılarak işkence edildiği kimisi ise katledildi. En son 30 Ağustos’ta Bilêlko köyünden kaçırılan Mihemed Henîf Husên 8 Eylül’de ağır işkencede katledilmiş bir şekilde bulunmuştu.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.