1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM'den ABD'ye Çağrı
BM'den ABD'ye Çağrı

BM'den ABD'ye Çağrı

BM Raportörü Kaşıkçı raporu üzerinde ABD eylem çağrısı yaptı.

A+A-

 

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz de BM üye devletlerini raporu 'daha ciddiye' almaya çağırıyor.

 

BM özel Raportörü Agnes Callamard ve öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nin nişanlısı Hatice Cengiz, Suudi Arabistan'ın cinayeti için hesap verebilirlikten kurtulması durumunda dünya çapında demokratik değerlerin risk altında olacağı konusunda uyardılar.

Salı gecesi Londra'da düzenlenen bir etkinlikte, uluslararası toplumu 19 Haziran'da Callamard'ın yayınladığı bir rapor üzerine harekete geçmeye çağırdılar. Onun altı aylık soruşturma Suudi gazeteci kaybolması devlet kaynaklarını kullanarak Suudi Arabistan ajanları tarafından yürütülen bir devlet eliyle öldürme, olduğu sonucuna vardı.

Uluslararası Af Örgütü Genel merkezinde düzenlenen konferansta konuşan Cengiz," bu raporu, bizi susturma girişimini önlemek için bir araç olarak kullanmanızı istiyorum. " dedi. Avrupa ülkelerini "bu raporu daha ciddiye almaya" çağırdı.

"Ne yazık ki rapordan bu yana, bunu yapan suçlulara karşı ciddi adımlar atmadı veya [BM] Güvenlik Konseyi üye devletlerinden destek vermedi" diye ekledi.

ABD 'eylemsizlik' eleştirisi
Callamard'ın raporu, öldürme sorumluluğunu bireysel olarak ele almayı öneriyor ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman (MBS) de dahil olmak üzere üst düzey Suudi yetkililerin katılımıyla ilgili "güvenilir kanıtlara" değiniyor.

Ayrıca, cinayetin uluslararası yargı yetkisine sahip bir suç olarak ele alınması gerektiğini savunarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ' i uluslararası bir cezai soruşturma yürütmek için bir grup uzman atama çağrısında bulundu.

Callamard, bir FBI soruşturması, bir medeni hukuk soruşturması veya gizliliği kaldırıcı belgeler aracılığıyla ülkenin "yargı yetkisine veya en azından harekete geçme çıkarına sahip olduğunu" savunarak ABD'nin eylemsizliğini eleştirdi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.