1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BM: Tam iyileşme yıllar sürebilir
BM: Tam iyileşme yıllar sürebilir

BM: Tam iyileşme yıllar sürebilir

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip coronavirüsün (Covid-19) küresel düzeyde verdiği zararın yalnızca aşıyla tersine çevrilemeyeceğini söyledi ve tam iyileşmenin yıllarca sürebileceğini belirtti.

A+A-

 

Covid-19’la küresel mücadelenin değerlendirildiği BM Genel Kurulu özel oturumunda konuşan Antonio Guterres, salgının sosyal ve ekonomik etkilerinin büyüklüğüne dikkat çekti.

BM tarafından Perşembe günü yayınlanan bir raporda, salgın nedeniyle bu yıl 32 milyon kişinin aşırı yoksullukla yüz yüze kalabileceği bildirilmişti. BM bu durum karşısında insani yardımını milyonlarca fazla kişiyi kapsayacak şekilde genişletmeye çalışıyor. BM Genel Sekreteri küresel ekonominin en az yüzde 10’u büyüklüğünde bir destek paketinin geçmesi ve ihtiyaç halindeki ülkelerin borçlarının affı için baskı yapıyor.

2 günlük zirveye 80 kadar devlet ve hükümet başkanı video konferans yöntemiyle katılıyor. Oturumda ayrıca bilimadamı, uzman ve aralarında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı’nın da olduğu BM dairelerinin başkanlarının sunumlar yapması bekleniyor.

Konuşmacılar arasında yer alan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, gelecekte yaşanacak salgınlara verilecek yanıtın iyileştirilmesi için ülkelerin bir pandemi anlaşması imzalaması fikrini gündeme getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise WHO’nun ülkeleri erken uyaracak ve yoksul ülkelerin aşıya erişimini arttıracak bir alarm sistemi oluşturmasını önerdi.

Macron, aşının ilk dozlarının belli oranının gelişmekte olan ülkelerdeki öncelikli gruplara gönderilebilmesi için bir bağış mekanizmasını gündeme taşıdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.