1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. BM İklim Raporu: Küresel ısınmayı ya şimdi tutarız ya da hiçbir zaman
BM İklim Raporu: Küresel ısınmayı ya şimdi tutarız ya da hiçbir zaman

BM İklim Raporu: Küresel ısınmayı ya şimdi tutarız ya da hiçbir zaman

A+A-

BM Genel Sekreteri Guterres, mevcut politikalarla küresel sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması hedefinin karşılanamayacağı yönündeki raporun ardından, "verilen boş vaatlerin utanç dosyası olduğunu" söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) son raporu, sera gazı emisyonlarının acil ve keskin şekilde düşürülmemesi durumunda küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırmanın mümkün olmayacağını ortaya koydu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, raporun açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, hükümetlerin mevcut iklim politikalarına, “boş vaatler insanlığı yaşanamaz bir dünyaya sürükleyen utanç dosyası” ifadesiyle tepki gösterdi.

“Kurgu ya da abardı değil”

İklim felaketine doğru hızla ilerlendiği uyarısı yapan Guterres, bunun “kurgu ya da abartı” olmadığını ve iklim krizinin bilimin ortaya koyduğu gibi mevcut enerji politikalarından kaynaklandığını belirtti.

Guterres, hükümetlerin enerji politikalarını yeniden şekillendirmemeleri halinde dünyanın yaşanmaz bir yer haline geleceği uyarısında bulundu.

BM raporunun iklim felaketinin önlenmesine yönelik önlemleri içerdiğini belirten Guterres, “Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama olasılığını canlı tutabilecek, her sektörde uygulanabilir, finansal açıdan sağlam seçenekler ortaya koyuyor” dedi.

“Her şeyden önce, yenilenebilir enerjiye geçiş hızını üçe katlamalıyız” diyen Guterres, “Bu da yatırımları ve sübvansiyonları fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara kaydırmak anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Guterres, “Gelişmiş ülkeler, çok taraflı kalkınma bankaları, özel finans kurumları ve şirketlerden oluşan iklim koalisyonları ve bu koalisyonun değişimi gerçekleştirmelerinde önde gelen yükselen ekonomileri desteklemeleri anlamına geliyor” dedi.

Mevcut iklim taahhütlerinin ser gazı emisyonlarında yüzde 14 artış anlamına geldiğini belirten Guterres, ''İklim aktivistleri bazen tehlikeli radikaller olarak tasvir ediliyor ama gerçekten tehlikeli radikaller, fosil yakıt üretimini artıran ülkeler” değerlendirmesinde bulundu.

Fosil yakıtlara yeni yatırımlar yapmanın ahlaki ve ekonomik bir çılgınlık olduğuna dikkati çeken Guterres, yenilenebilir enerjiye geçişin 3 kat hızlandırılması çağrısı yaptı.

“Bir dönüm noktasındayız”

IPCC Başkanı Hoesung Lee de, “Bir dönüm noktasındayız. Alacağımız kararlarla yaşanabilir bir geleceği güvence altına alabiliriz. Birçok ülkenin iklim eylemi alanında attığı adımlar bana umut veriyor. Etkili olduğu kanıtlanmış birçok politika, mevcut. Eğer daha sıkı bir şekilde uygulanırlarsa emisyonların azaltılmasında çok etkili olacaklardır” dedi.

Paris İklim Anlaşması kapsamında, küresel sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılabilmesi için küresel karbon emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 55 azaltılması, 2050'ye kadar ise sıfıra indirilmesi gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.