1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM: 2020 yılında 82 milyon kişi yerinden edildi
BM: 2020 yılında 82 milyon kişi yerinden edildi

BM: 2020 yılında 82 milyon kişi yerinden edildi

A+A-

Birleşmiş Milletler, savaşlar ve baskılar nedeniyle göçün devam ettiğini ve küresel çapta yerinden edilenlerin sayısının 82 milyonun üzerine çıkarak on yıl önceki rakamı ikiye katladığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) “Küresel Trendler 2020 Raporu” bugün yayınlandı.

Rapora göre, 2020 yılında dünya genelinde 82 milyon 400 binden fazla kişi yerinden edildi. Veriler, savaşlar, insan hakları ihlalleri ve baskıdan kaçarak başka ülkelere sığınanların sayısında son 10 yılda hızlı bir artış olduğunu gösterdi.

Rapora göre yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle daha az insan göç etmesine ve sığınma başvurularında önemli bir azalma olmasına rağmen yerinden edilen kişilerin sayısı son 10 yılda 2’ye katlandı. Ülkeleri içinde yerinden edilenlerin sayısı da 48 milyona ulaştı.

2020 yılında, yerinden edilen 34 bin 400 mülteci üçüncü bir ülkeye yerleştirilirken yaklaşık 251 bin mülteci de evlerine dönebildi.

Türkiye birinci sırada

Yaklaşık 3,7 milyonluk mülteci nüfusu barındıran Türkiye, son 7 yıldır dünya genelinde en fazla mülteciye sahip ülke konumunda. Türkiye’yi, 1,7 milyon ile Kolombiya, 1,4 milyon ile Pakistan ve Uganda, 1,2 milyon ile de Almanya izledi.

Raporda Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılması ile dünya genelindeki çatışmaların yoğunlaşacağı belirtilerek gıda kıtlığının ve iklim koşullarının bu durumu daha kötü hale getireceği ifade edildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, insanları ilk etapta kaçmaya zorlayan çatışmaların ele alınması için daha güçlü bir siyasi iradenin olması gerektiğini vurguladı.

Üçte ikisinden fazlası sadece beş ülkeden geliyor

Euronews’in aktardığına göre dünyadaki mültecilerin üçte ikisinden fazlası sadece beş ülkeden geliyor: Suriye, Venezuela, Afganistan, Güney Sudan ve Myanmar.

Rapor, Suriye, Afganistan, Somali ve Yemen'deki gibi uzun süreli krizlerin insanları kaçmaya zorladığını; Etiyopya ve Mozambik gibi yerlerde şiddet olaylarının ise yerinden edilmeyi hızlandırdığını vurguladı.

BM ajansı, 2020'nin sonunda 82,4 milyon insanın mülteci veya sığınmacı olarak ya da kendi ülkelerinde yerinden edilmiş olarak yaşadığını tespit etti. Bu rakam 2011'de yaklaşık 40 milyondu.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.