1. YAZARLAR

  2. Markar ESAYAN

  3. Biz ne yapmış olduk?
Markar ESAYAN

Markar ESAYAN

Serbestiyet
Yazarın Tüm Yazıları >

Biz ne yapmış olduk?

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile çok değerli bir reform dönemine girmiş bulunuyoruz. Gündelik siyasi gerilimler ve kutuplaşma teorileri ile etkisi ortadan kaldırılamayacak, aktüel olaylarla değeri zarar görmeyecek çok büyük bir refom yapıldı. Cumhuriyet tarihine bakıldığında, 1950’lilerde çok partili hayata geçiş bununla mukayese edilebilir. Özal dönemi bir ikincisi sayılabilir. 2002’den 16 Nisan’a kadarki süreç de bir diğer demokratik hamle safhası olarak kayda geçmekte.

Şimdi ise, Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ve AK Parti’nin siyasal taşıyıcılığında daha farklı bir sürece girmiş bulunuyoruz. Dört dönemden bahsettik. 1950’li yıllarda yaşanan çok partili hayata geçiş de bir sistemsel değişiklik sayılabilir. Her ne kadar statüko buna on yılda bir yapılan darbelerle cevap vermiş, çok partili yaşam sıkça kesintiye uğramış olsa da, millet eline geçen her fırsatta iradesini meşru siyasi hareketlerden yana koyarak ülkenin tam totaliter bir yapıya savrulmasına engel olmuştur.

Ancak, Özal ve Erdoğan dönemleri, liderin öne çıktığı, büyük hamlelerin yapıldığı, lakin kazanımların sistem haline gelmeyerek, reların geri alınma tehlikesini içeren bir kırılganlık içeriyordu.

Bu kırılganlık ise tehlikeyi davet eden bir durumdu. Nitekim Özal 1993 yılında adı konmamış bir darbeyle tasfiye edildiğinde, Türkiye dehşet tüneline yuvarlanmış, sonrasında 28 Şubat darbesine ulaşılmıştı. Bu darbe yüzünden ülkenin 350 milyar doları hortumlanmış, ülke şubat krizinde duvara toslamış, devlet fiilen iflas etmişti.

2013 yılını da 1993 yılına benzetebiliriz. Erdoğan tam bir sürek avına maruz kaldı. Çünkü bir liderin varlığını ortadan kaldırmak, bir sistemi bozmaktan çok daha kolay olacaktı. Türkiye düşmanları bundan her zaman cesaret aldılar. Erdoğan ne kadar yetenekli, zeki, gözü kara olursa olsun, en nihayetinde bir insandı ve onu hal etmek her zaman mümkündü.

İşte, 16 Nisan ile millet iradesinin temel, kritik, nihai belirleyici olduğu bir siyasal sistemi anayasal kural haline getirdik. Yüzde 50+ 1 oy kuralı, demokratik siyasal sistemimizin her zaman millet iradesinin kontrolünde olmasını sağlayacaktır. Seçmen aldatılamayacak, milletin seçtiği siyasiler sürek avına maruz kalmayacaklar.

Bu manada, bu demokratik reformla, hem özgürlük, hem demokrasi hem de güvenlik sorunlarmızı aynı anda çözecek yepyeni bir lige çıkmış olduk.

Millet seçimlerde her zaman kendi iradesini savunan liderlerini korumuştur. 2019’da ise, toplam iradesini bir yüzyıl garantiye alacak tarihi bir fırsat önüne gelmiş olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.