1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Biro: PYD anlaşmadan haberdardı
Biro: PYD anlaşmadan haberdardı

Biro: PYD anlaşmadan haberdardı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Dış İlişkiler Komitesi Üyesi İbrahim Biro, Demokrat Birlik Partisi’nin (PYD), ABD ile Türkiye arasında yapılan ve Türkiye’nin Minbic’e girmesini öngören anlaşmadan haberdar olduğunu söyledi.

A+A-

 

ENKS’li İbrahim Biro, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın Suriye’yle ilgili tavrı hakkında Biro, şunları söyledi:

“Rusya, açık bir şekilde Suriye rejiminin, tüm Suriye toprağına hakim olmasını istiyor. Rusya ile Türkiye’nin çıkarları Astana’da örtüştü. ABD de bu ilişkileri zayıflatmak istedi. ABD’nin güçlerini çekme kararıyla Rusya, Türkiye’nin Suriye topraklarına girip kısa vadede çıkaması endişesi oluştu. Türkiye’nin Suriye’ye girip kısa süre sonra çıkması Rusya için sorun değila ancak Türkiye’nin hemen çıkmama tehlikesi var. Bu yüzden Türkiye Minbic’den eli boş çıkmaz.”

ABD - TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

ABD’nin Türkiye’yi her zamankinden daha çok yanında istediğini söyleyen Biro, “ABD Türkiye’nin Rusya’yla aynı cepheye geçmemesi için Türkiye’ye birçok hediye veriyordu. Ancak ABD Türkiye’ye, Minbic operasyonunun başlamasından Rakka operasyonunun bitimine kadar Rojava’da YPG’yle, Kandil’de PKK’yle savaşmaması gerektiğini söylüyordu. Brett McGurk bunu iki yıl önce Washington’da ENKS heyetine anlattı” dedi.

Biro sözlerini şöyle sürdürdü:

“McGurk, ENKS heyetine ABD ile Türkiye arasında Rakka savaşı sonrasıyla ilgili Minbic’e dair anlaşmalar olduğunu söyledi. Minbic’de Kürtlerin kalamayacağını ve Türkiye’nin kente gireceğini iletti.

Türkiye, Afrin’de olduğu gibi Minbic’e girmeleri için milis grupları hazırlamış. Suriye rejimi de Minbic’e girecek milisler hazırlamış. Suriye Kürdistanı şu an büyük bir tehlike altında ve hangi taraf girerse girsin büyük felaketler yaşanacak. Bu yüzden ENKS olaak bütün taraflarla görüşme halindeyiz ki bölgede bir savaş çıkmasın.”

ENKS’NİN ROLÜ

İbrahim Biro, Kürt ve Kürdistani partilerin PYD’ye, “Suriye Kürdistanı’nı PKK’ye kurban etme” demesi gerektiğini belirterek, “ENKS’nin elinde silah yok, yönetim de bizde değil. Biz bölgede savaş çıkmaması için dışarda çalışma yürütüyoruz. Aynı zamanda PYD büyük değişimler yapmalı ki bölge savaştan korunabilsin” ifadelerini kullandı.

ABD ve Avrupa’nın, Rojava’daki yönetimden muhalefete yaklaşmasını ve diyaloğa geçmesini istediğini belirten Biro, “ABD, Rakka savaşından sonra PYD’nin değişiklikler yapmasını istedi ancak maalesef PYD bunları yapmadı. Fransa var gücüyle PYD’yi Suriye Anayasa Komitesi’ne dahil etmek için çabaladı ancak PYD yine kendi bildiğini yaptı” diye konuştu.

ROJ PEŞMERGELERİ

Biro, Roj Peşmergeleri’nin Rojava’ya geçişiyle ilgili ise şunları kaydetti:

“ABD 2014 yılından beri Roj Peşmergeleri’nin Suriye Kürdistanı’na geçmesi için uğraşıyor ancak Özerk Yönetim bunu kabul etmedi. ABD açıkça bize, DAİŞ’le savaştıkları için PYD ve YPG’ye baskı uygulamak istemediklerini söyledi. Roj Peşmergeleri geçmiş olsa, ENKS siyasi faaliyetlerini içerde sürdürebilseve bu yönetimin şekli değişebilseydi Türkiye’nin Suriye Kürdistanı’na girme bahaneleri ortadan kalkardı.”

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.