1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Binek araçlarda vergi yüzde 40 artacak
Binek araçlarda vergi yüzde 40 artacak

Binek araçlarda vergi yüzde 40 artacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018-2020 Orta Vadeli Programı'nın (OVP) açıklandığı toplantı sonrasında kurumlar vergisinin yüzde 20'den 22'ye, motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) de yüzde 40 oranında artacağını söyledi.

A+A-

"Kurumlar vergisinde bazı düzenlemeler yapıyoruz, finans sektöründe kurumlar vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarıyoruz" diye konuşan Ağbal, "Şirketlerin iki yıldan fazla elde tuttuğu gayrimenkulleri elden çıkarmaları halinde yüzde 75 kazanç istisna oranını yüzde 50'ye düşürüyoruz. 1 Ocak 2018'den itibaren MTV'de bir sistem değişikliğine gidiyoruz. Motor silindir hacmi yanında binek otomobilin değerini de kapsayan bir sisteme geçiyoruz. Binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisini yüzde 40 oranında artırıyoruz. Böylece aracın vergisiz değeri de ödenecek vergide belirleyici olacak" açıklamasını yaptı. Ağbal, "Gelir vergisi tarifesinde bir değişikliğe gideceğiz. Ücret değişikliği için 2018 yılından itibaren geçerli olacak. Tarifede yaptığımız değişiklik üçüncü diliminde gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30'a çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı. 

2018 bütçesinin kolay bir bütçe olmadığını söyleyen Ağbal, "Bütçe disiplinine kararlılıkla devam ettiğimizi özellikle belirtmek isterim. Yıl sonu bütçe açığını yüzde 2 seviyesinde tutuyor olmamız son derece önemli. Bu yıl bütçe açığının 61 milyar TL'nin daha da altında kalabileceğini düşünüyorum. Kredi garanti fonu (KGF) uygulamalarının bütçeye yansımaları devam edecek" diye konuştu.

'KAMU HARCAMALARINDA TASARRUF YAPMAK İSTİYORUZ'

Ağbal, bu sene ekonomiyi büyüme ivmesine sokmak için alınan tedbirlerin maliyetinin 11 milyar TL olduğunu bildirerek, "Artan kamu harcamaları üzerinde tasarruf yapmak istiyoruz. Bugün çok kapsamlı bir torba yasayı Meclis'e göndereceğiz. Vergi gelirlerini artıracak kalıcı düzenlemeleri bu torba yasa ile Meclis'e gönderiyoruz" dedi.

Yüksek vergi vatandaşı 'rakı üreticisi' yaptı: Etil alkol satışları patladı

Ağbal, "Meyveli gazozlar vergisinin kapsamını, meyveli gazoz ve enerji içecekleri olarak değiştiriyoruz. Makaronda da belirli bir tutarda maktu özel tüketim vergisi getiriyoruz, yasa dışı tütün ticaretini önlemede önemli bir düzenleme. Turizm tesislerinin bütçeye kazandırılması ile ilgili bir düzenleme getiriyoruz. Tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kullanıcısına satışına imkan sağlayacağız,sadece tarımsal alan olarak kullanmaya devam edecekler" diye konuştu ve özelleştirme uygulamalarının da süreceğini duyurdu.

Özelleştirme gelir hedefinin gelecek yıl ve 2019'da 10'ar milyar TL olduğunu belirten Ağbal, "Öncelikle Türkiye Şeker Fabrikaları'ndan öncelikli olanlarla özelleştirmeyi hızlandırmak istiyoruz" bilgilendirmesini yaptı.

ÖZELLEŞTİRME HEDEFİ: 10 MİLYAR LİRA

Ağbal, "Gelecek sene özelleştirme geliri hedefimiz 10 milyar lira. 2019 ve 2020 yıllarında yine 10'ar milyar liralık özelleştirme geliri hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.