1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Bilgen: Roboski katliamı bir devlet terörüdür
Bilgen: Roboski katliamı bir devlet terörüdür

Bilgen: Roboski katliamı bir devlet terörüdür

MAZLUMDER Urfa Şubesi, Şair Nabi Kültür Merkezi\'nde \"Roboski ve Barış Süreci\" başlıklı panel düzenledi. Panelin moderatörlüğünü yapan Yazar-Aktivist Av. Selahattin Çoban yaparken, Gazeteci-Yazar Ayhan Bilgen, MAZLUMDER Van Şube Başkanı Yakup Aslan, Yaz

A+A-

MAZLUMDER Urfa Şubesi'nin "Roboski ve Barış süreci"ne ilişkin düzenlenen panelde konuşan Gazeteci-Yazar Ayhan Bilgen, Roboski katliamının bir devlet terörü olduğunu belirterek, "Bir devlet evine ekmek götürmek, bir ayakkabı alabilmek için sivilleri bombardımana tutuyorsa, bir harekete mesaj vermek istiyorsa, hukuku askıya almıştır. Meşrutiyetini sıfırlamıştır ve kendi gayrı meşruluğunu ilan etmiştir. Bunun kendisi doğrudan terördür" dedi. 
 
MAZLUMDER Urfa Şubesi, Şair Nabi Kültür Merkezi'nde "Roboski ve Barış Süreci" başlıklı panel düzenledi. Panelin moderatörlüğünü yapan Yazar-Aktivist Av. Selahattin Çoban yaparken, Gazeteci-Yazar Ayhan Bilgen, MAZLUMDER Van Şube Başkanı Yakup Aslan, Yazar-Aktivist Sabiha Ünlü ve Yazar Abdulbasit Bildirici konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda yurttaşın dinleyici olarak katıldığı panelde ilk önce Roboski katliamında yaşamını yitirenler için sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterim sırasında panele katılanlar duygusal anlar yaşadı. 
 
Panelin açılış konuşmasını Kürtçe yapan moderatör Av. Selahattin Çoban, Roboski katliamı ile ilgili rapor hazırladıklarını ve bu raporların adalet bulması için adaletin peşini bırakmayacaklarını söyledi. Ardından konuşan Sabiha Ünlü ise, kendine "inançlıyım" diyen herkesin bu katliama sessiz kalmaması gerektiğini dile getirdi. Hükümetin bu katliamı basitleştirmeye ve katliamın üstünü örtmeye çalışıldığının belirten Ünlü, "Roboski olayı bir Kürdistan sorundur. Katliamın üstünü kapatarak, basitleştirerek bu olaydan sıyrılamazsınız. İlgisizliğin temelinde büyük bir cehalet vardır. Hükümet kanadında da bu cehalet söz konusudur. Roboski batıda gereken ilgiyi görmedi. Herkes onlar için "sınırda ne işleri vardı, kaçakçılık yapmasaydılar" diyor. Bu durum bir cehaletin üründür. Kamuoyunda faillerinin bulunması için gereken tepkiler gelmedi. Özellikle inançlı kesim için ötelenmeyecek bir hadiseydi. Fakat pratikte bu uygulamayı, bu ilgiyi bulamadık. Başbakan benim referansım İslam diyor. İslam diye diye İslam'ı katlettiler. Bir adamın namaz ve niyazına bakmayın, o adamın dirhem ile olan ilişkisine bakın" diye konuştu.
 
'Asıl Roboskili annelerin beddualarından korkun'
 
Daha sonra konuşan Ayhan Bilgen ise, AKP'nin Roboski katliamının üstünü kapatmak için birçok yola başvurduğunu ve burada başarılı olamadıklarını ifade etti. "Tazminat ödeyerek bu katliamı örtbas edemezsiniz" diyen Bilgen, "AKP rejimi Roboski katliamının hesabını vermeyene kadar, Roboski'de evlatlarını kaybeden anaların eli yakalarından ayrılmayacak. Fethullah efendinin beddualarından korkacağına Roboskili anaların beddualarından korkun. 'Size tazminatınızı verelim daha ne istiyorsunuz' diyerek olmaz. Bu ülke Roboski lanetiyle en son hak ettiği yeri bulacaktır. Kürtlerden özür dilemeyene kadar ve katliamların failleri bulunmayana kadar, barış süreci de olumlu bir şekilde yürümez. Halkını bombalayan bütün diktatörlerin sonu bir olacaktır" dedi. 
 
'Roboski bir devlet terörüdür'
 
"Roboski bir devlet terörüdür. Bir devlet evine ekmek götürmek, bir ayakkabı alabilmek için sivilleri bombardımana tutuyorsa, bir harekete mesaj vermek istiyorsa, hukuku askıya almıştır. Meşrutiyetini sıfırlamıştır ve kendi gayrı meşruluğunu ilan etmiştir. Bunun kendisi doğrudan terördür" diye aktaran Bilgen, barış sürecinin olumlu neticelendirilmesi için ilk başta Roboski katliamının hesabının verilmesi gerektiğini söyledi. 
 
Diğer panelistler Abdulbasit Bildirici ve Yakup Aslan da, Roboski katliamının kronolojik tarihi hakkın da bilgi verdi. Ardından panel panelistlerin katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.

diha

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.