1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bıçaklı İntifada Siyonist Toplumu Sarsıyor
Bıçaklı İntifada Siyonist Toplumu Sarsıyor

Bıçaklı İntifada Siyonist Toplumu Sarsıyor

Uzmanlar, elde ettikleri bulguların bıçaklı eylemlerden sonra korku ve endişe duyan İsraillilerin oranında önemli artış olduğuna işaret ettiğini söylediler.

A+A-

Siyonist işgal rejiminde yayınlanan yeni raporlar, anketler, değerlendirmeler ve analizler son olaylardan sonra, özellikle Bıçaklı İntifada diye isimlendirilen son uyanışın ardından Siyonist toplumun korku ve panik içinde yaşadığını, psikolojisinin bozulduğunu ve bu korkunun histeriye dönüştüğünü gösteriyor.

Akademik çalışmalarıyla bilinen işgal rejimindeki Tel Hai Fakültesinde hazırlanan araştırmaya göre, dört ay öncesiyle kıyaslandığında son olayların ardından korkuya ve endişeye kapılan; dehşete ve şoke giren; psikolojisi bozulan Siyonistlerde önemli bir artış görülüyor.

Raporu hazırlayan fakültenin psikoloji bölümü akademisyenlerinden Prof. Saul Kimche ve ekibi, bu araştırmayla son olayların meydana getirdiği etkiyi araştırmak istediklerini ve onların ifadesiyle “son terör dalgasının İsrail toplumu üzerindeki etkilerini” görmek istediklerini ifade ettiler.

Uzmanlar, elde ettikleri bulguların bıçaklı eylemlerden sonra korku ve endişe duyan İsraillilerin oranında önemli artış olduğuna işaret ettiğini söylediler.

Raporu hafta sonu ekinde veren Yediot Aharanoot gazetesi, dört ay öncesiyle kıyaslandığında, İsrail toplumunun değişik kesimlerinde korku ve panik yaşayan insanların sayısında bir hayli artış olduğunun görüldüğünü yazdı.

Son verilere göre bu yıl Temmuz ayında işgal rejiminde korktuğunu ifade eden ve bu endişeyle yaşayanların sayısı 1 milyonu bulurken, geçen ay başlayan Kudüs İntifadası’yla yeşil hat olarak bilinen Filistin topraklarında yaşayanlarda bu sayı 1,5 milyonu buldu. Buna göre daha önce korku içinde yaşayan bir milyon Siyonist’e yeni yarım milyon daha katılmış oldu. Bütün bunlar, işgal rejiminde güven ve huzur hisseden Siyonist sayısının azaldığını gösteriyor.

Öte yandan gazete, olup bitenler karşısında aşırı korku hisseden ve strese girip bunaldığını söyleyenlerden 126 bin kişinin hastanelere gidip tedavi gördüğünü ve bunların yaşadıkları nedeniyle kendilerini iyi hissetmediklerini belirtti.

Araştırmaya göre, son olaylarda nüfusun ancak %1,8’inin bıçaklı eylemlere maruz kalmasına ve toplumda bu eylemleri birebir görenlerin sayısının az olmasına rağmen, olaylar karşısında korkuya kapılıp panikleyen ve dengesini kaybedenlerin sayısı bir hayli fazla ve endişe verici bir düzeye ulaşmıştır.

Prof. Kimhce gazeteye yaptığı açıklamada, bıçaklı ve araçlı saldırıları internet, facebook, Whatsapp ve Twitter üzerinden takip eden İsraillilerin aslında fiilen terör ve şiddet eylemlerini görmüş olduklarını ve bunun kendilerini ciddi manada sarstığını söyledi.

Kudüs İntifadası’nda Filistinli gençlerin geliştirdiği bıçaklı eylemler Siyonistlerin lokantaları bırakmalarına, toplu taşıma araçlarını terk etmelerine, her şeyden şüphelenmelerine, yürürken bile korku ve panik içinde yürümelerine, her an öldürülecekmiş hissine kapılmalarına ve dahası artık bu topraklarda rahat yaşamalarının imkânsız olduğuna inanmaya başlamalarına neden oldu.

Son olarak

İsrail ve Batı Şeria'daki saldırılarda 5 kişi hayatını kaybetti


 
Image copyright AP

İsrail ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da düzenlenen iki ayrı saldırıda beş kişinin öldüğü belirtildi.

Tel Aviv'deki ilk saldırıda bir Filistinli sinagog olarak da hizmet veren dükkanın girişinde iki İsrailliyi bıçaklayarak öldürdü.

Daha sora ise bir Yahudi yerleşimi yakınlarındaki saldırıda üçüncü bir İsrailli, Yahudi bir Amerikalı ve bir Filistinli öldü.

Son iki ayda bölgede tırmanan şiddet olaylarında 15 İsrailli ve onlarca Filistinli öldü.

Tel Aviv'deki saldırıyı Batı Şeria'dan gelen 36 yaşındaki bir Filistinli'nin düzenlediği açıklandı.

Saldırı sırasında sinagogda bulunan diğerlerinin saldırganı dışarı ittiği ve kapıya barikat kurdukları belirtildi.

Saldırının ardından Hamas'la bağlantılı bir Twitter hesabında "Tel Aviv'deki kahramanca saldırı. Savaşçılarımızdan bunu yapmaya devam etmelerini istiyoruz" denildi.

Batı Şeria'da ise bir saldırgan bir kavşak noktasına ateş açtıktan sonra aracını yayaların üzerine sürdü. Olayda üç kişi ölürken, yaralananlar da olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.