1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Beyrut Patlamasının Terörist Bir Saldırı Olduğuna Dair İhtimal Var"
"Beyrut Patlamasının Terörist Bir Saldırı Olduğuna Dair İhtimal Var"

"Beyrut Patlamasının Terörist Bir Saldırı Olduğuna Dair İhtimal Var"

Lübnanlı adli bir kaynak, Beyrut patlamasının ilişkin adli soruşturma kapsamının sıradan çalışanlara ek olarak, üst düzey yetkilileri de kapsayarak şekilde arttığını bildirdi.

A+A-

 

Lübnanlı bir yargı kaynağı ve bir güvenlik kaynağı, Beyrut patlaması olayıyla ilgili soruşturmanın "terör eylemi" de dahil olmak üzere çeşitli ihtimalleri kapsadığı ve soruşturmanın üst düzey yetkilileri içerdiğini söyledi.

 

Adli kaynak, el-Şerg'ul Evset gazetesine verdiği bilgiye göre, soruşturmaların son üç gününde 21 kişi tutuklanarak sorguya çekildi ve tutuklananların sayısı artıyor ve yakında üst düzey yöneticiler de sorguya dahil edilecek.

 

İsmini açıklamayan kaynak, "Bu patlamanın sonuçları ve sorumluluğu, sadece liman çalışanları ve işçilerin üzerinde değil, aynı zamanda liman genel müdürü, gümrük müdürü, liman güvenlik görevlileri ve bu konuya müdahil olan tüm bakan ve politikacıların da dahil olduğu Beyrut limanının üst düzey yetkililerinin üzerinde ve bunlar, amonyum nitratın limana girdiği 2014'ten itibaren patlama zamanına kadar limanda tehlikeli maddelerin varlığının farkındaydılar." açıklamasında bulundu. 

 

Lübnanlı yargı yetkilisi, "Gözaltına alınanların tümü Beyrut limanında bu tür tehlikeli ve patlayıcı maddelerin varlığından haberdardı ve bu tür maddelerin uzun süreli depolanmasının tehlikeli olduğunu biliyorlardı." dedi. 

 

Bu arada Lübnanlı bir güvenlik kaynağı el-Şerg'ul Evset gazetesine, limanda bir roket patlaması ihtimalinin pek olası olmadığını ve Lübnanlı ve Fransız uzmanların Lübnan hava kuvvetleri ve Beyrut limanı yakınlarındaki bir hava üssünden elde ettikleri görüntülere göre sosyal medyada yer alan limanın füzeyle vurulduğuna dair videoların sahte olduğunu kanıtladığını bildirdi.

 

Güvenlik kaynağı, sabotaj operasyonu olasılığını reddetmeyerek, "Amonyum nitratın bir depoda kaynak yapılması sonucunda patladığı hipotezi tam olarak doğru değil. Çünkü nitrat kolay kolay alev almaz ve 220 dereceye ihtiyaç duyar." dedi.

 

Güvenlik kaynağı, "Soruşturma iki ana ihtimale dayanıyor: Birincisi, depoya yüksek sıcaklıktaki bir madde ve nesnenin girmesi ve ikincisi bir terör eylemi olasılığı. Uzmanlar ikinci olasılığa ve kasıtlı bir patlama ihtimali üzerinde daha dikkatli bir şekilde araştırma yapıyorlar." diye belirtti. 

 

Kaynak yaptığı açıklamanın devamında, "Depoda yanıcı maddeler ve patlayıcı fitiller vardı ve bu fitillerin deponun içindeki bir bombaya bağlanma ihtimali, terörist eylem hipotezini güçlendiren durumlardan biridir." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.