1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Batı’nın partisi HDP BDP’yi ikiye böldü
Batı’nın partisi HDP BDP’yi ikiye böldü

Batı’nın partisi HDP BDP’yi ikiye böldü

HDP’nin kongresine BDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın katılmaması, ‘Batı partisi’ne destek tartışmasını başlattı. HDP’nin CHP ile ittifak yapma olasılığı da tartışılıyor.

A+A-

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın, BDP’den ayrılan arkadaşları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel’in eşbaşkanlığa seçildiği Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 1. Olağanüstü Kongresi’ne gelmemesi, “HDK projesi gerginliği sürüyor mu?” sorusuna yol açtı. Önceki gün Olağanüstü kongresini yapan HDP’de, daha çok BDP temsiliyeti dikkat çekti. Salonda Kürtlere vurgu yapan pek çok simge kullanıldı ancak, verilen mesajlar Türkiye solunu hedef alıyordu. Önceki kongrelerde, “Kürt ve Kürdistan” söylemi öne çıkarken HDP kongresinde konuşmalar sol ve sosyalizm temalıydı.

Taban rahatsız mı?
“Türkiyelileşme” hareketi olarak ortaya çıkan HDP’nin kongresine gönderdiği mesajda Abdullah Öcalan, parti çatısı altında sol ve sosyalist güçlerle ortak mücadele başlatılması için Mahir Çayan ve arkadaşlarının mirasını hayata geçirmek istediğini açıkladı. Öcalan’ın isteği ve Kandil’in onayı ile BDP yönetimi, sıcak bakmadığı HDP projesine, istemeyerek de olsa, onay vermek zorunda kaldı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın projeye soğuk yaklaşması, istifa edeceği iddialarına kadar uzanan bir tartışma başlattı.

Demirtaş, istifa iddialarını yalanlasa da yerel seçimlere iki parti ile girilmesine karşı olduğunu açık bir dille ifade etti. Daha sonra muhafazakâr tabana yakın olduğu bilinen BDP’li milletvekili Altan Tan da, HDP’yi “kadük ve sığ” bir parti olmakla suçladı.

HDP kongresine BDP’li milletvekillerinin yarısına yakınının katılmaması dikkatlerden kaçmadı. Demirtaş’ın kongreye katılmaması, ABD gezisi nedeni gerekçe göstermesine rağmen, “İçine sindiremedi” eleştirilerine yol açtı.  BDP’de önemli bir pozisyonda olan bir milletvekili, rahatsızlığını, “Yıllardır bu mücadeleye emek verdik. HDP oluşumunda geri planda bıraktırıldık. Bu projeyi tabanımız da içine sindirmiş değil. Devlet yıllarca partilerimizi kapattı, ancak bu sefer biz kendimizi kapatıyoruz” sözleri ile anlatmaya çalıştı.

Yerel seçimlere Doğu ve Güneydoğu’da BDP, Batı’da ise HDP ile girilecek. HDP 60 ilde, BDP ise 21 ilde seçimlere girmeye hazırlanıyor.
BDP’nin kendini feshetmeyeceği, ancak “sembolik” varlığını sürdüreceği ifade edildi. Yerel seçimlerde HDP’nin ittifak yapmasına yönelik tartışmalar da sürüyor.

Kulislerde HDP’nin CHP ile ittifak yapabileceği, bu konuda Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün durumunun netleşmesi ile harekete geçileceği belirtiliyor.

 

CHP’ye kapıyı açık bıraktı

HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, Habertürk’e yaptığı açıklamada, CHP’nin İstanbul’da Mustafa Sarıgül’ü aday göstermesi durumunda ne yapacaklarının sorulması üzerine şu cevabı verdi: “Sırrı Süreyya Önder’in İstanbul için adaylığı çok tartışılıyor. Kürt hareketi kendi çıkarını düşünerek Ak Parti karşıtı oyların bölünmesine neden
olacak diye eleştiriliyor. Sarıgül’ün adaylığını desteklemek zorunda değiliz. CHP gerçekten İstanbul’u almak istiyorsa, HDP’yle işbirliği yapmak istiyorsa bunu tartışırız. Böyle bir tartışma olmadan ‘niye aday gösteriyorsunuz?’ denilemez. ” Tuncel, “Belki ters bir şey olur, ortak bir aday gösterebiliriz. Olması gereken bu” dedi. (Fotoğraf: AA)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.