1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Batılı ülkeler Şam'a ekonomik terör uyguluyor'
'Batılı ülkeler Şam'a ekonomik terör uyguluyor'

'Batılı ülkeler Şam'a ekonomik terör uyguluyor'

A+A-

 Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Caferi, ABD ve AB'yi "ekonomik terör" uygulamakla suçladı.

Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, ABD ve Avrupa Birliği'ni ülkesine yönelik yaptırımları nedeniyle eleştirdi.

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğünde düzenlenen Suriye görüşmelerine katılan Caferi, "Bu tek taraflı ekonomik önlemlerle tırmanan ekonomik terörizm" dedi.  

Caferi'nin açıklaması, Suriye'de hükümetin kontrolündeki bölgelerde ciddi yakıt sıkıntısının yaşandığı dönemde geldi. Yakıt sıkıntısının arkasında büyük ölçüde Batılı ülkelerin Suriye'ye ve İran'a yönelik yaptırımları yatıyor.

Suriye'ye yönelik ilk yaptırım kararını 1979 yılında alan ABD, Suriye'deki savaşın başlamasıyla ülkeye uyguladığı yaptırımları da sıkılaştırdı. 2011 yılında, ülkedeki insan hakları ihlali ve baskıdan sorumlu tutulan aralarında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da olduğu üst düzey Suriyeli yetkililere yönelik yaptırım kararı alındı. Ayrıca ABD vatandaşlarına Suriye'de yatırım yapma yasağı getirildi ve Suriye'den petrol ve petrol ürünü satın alınması yasaklandı.

Çatışmalar nedeniyle Suriye'ye yaptırım uygulayan AB'nin listesinde 2019'un başı itibariyla 270 kişi ve 72 kuruluş yer alıyor. Yaptırımlar arasında Suriye'ye petrol ambagosu, bazı yatırımlara sınırlandırma, Suriye Merkez Bankası'nın Birlik içerisinde varlıklarının dondurulması gibi önlemler yer alıyor. AB'nin yaptırımları yıllık olarak gözden geçiriliyor. Bir sonraki değerlendirme Haziran başında yapılacak.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.