1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Basra'da petrol sahası işgal edildi
Basra'da petrol sahası işgal edildi

Basra'da petrol sahası işgal edildi

Irak’ın güney illerinden Basra’da gösterilerin yeniden başladığı ve göstericilerin Zuber Petrol Sahası’nda toplandığı bildirildi.

A+A-

 

Reuters, yaklaşık 250 göstericinin petrol sahasında toplandığı haberini geçti.

Basra’da yaşanan gerginlikten dolayı valilik sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Zuber Petrol Sahası yetkilileri, İtalyan ENI petrol şirketinin sahadaki işlerine devam ettiğini ve şimdiye kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti.

ABADİ: GÖREVİMİZ

Irak Başbakanı Haydar Abadi, yaptığı açıklamada, halkın kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ve haklarını talep edebileceğini, hükümetin görevinin bunları karşılamak olduğunu ifade etti.

Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Bağdat'taki Haşdi Şabi'nin karargahını ziyaret eden Abadi, "Bizim görevimiz, bu talepleri yerine getirmek, barışçıl yollarla ifade edilen isteklere karşılık vermek, suistimal edenleri izole etmek" ifadelerini kullandı.

Ancak Başbakan'ın bu sözleri, gösterilerin devam etmesi ve giderek şiddetlenmesinin önüne geçemedi.

Basra’da liman ve büyük şirketleri basan göstericiler Necef’te havaalanını, Kerbela’da ise valilik binasını ele geçirdi.

5 ÖLÜ, 190 YARALı

Irak Parlamentosu’na bağlı İnsan Hakları Bağımsız Yüksek Komiserliği, ülkenin güneyinde bir haftadır aralıksız devam eden eylemlerde 5 göstericinin yaşamını yitirdiğini, çoğunu güvenlik güçlerinin oluşturduğu 190 kişinin yaralandığını açıkladı.

Irak'ın tek gelir kaynağı ham petrol ihracatının büyük bir kısmını tedarik eden güneydeki Basra vilayetinde 8 Temmuz Pazar günü başlayan gösteriler Zikar, Babil, Meysan, Divaniyye, Necef ve son olarak da başkent Bağdat'a sıçramıştı.

Hayat şartlarının iyileştirilmesinin talep edilen gösterilerde, su ve elektrik hizmetlerindeki aksaklıklar, işsizlik ve devlet dairelerindeki yolsuzluklar protesto ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.