1. YAZARLAR

  2. Abdullah -Kıran

  3. Başkanlık ve Kürtler
Abdullah -Kıran

Abdullah -Kıran

serbestiyet
Yazarın Tüm Yazıları >

Başkanlık ve Kürtler

A+A-

Anayasa referandumu meselesinin giderek siyasi bir kutuplaşmaya doğru yol aldığını ve seçim tarihi yaklaştıkça tarafların daha da kızışacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bu kutuplaşmada “görünen köy kılavuz istemez” noktasındayız. Şüphesiz anayasa değişikliği maddelerini konuşmak, tartışmak ve bu değişikliğin neler getirip neler götüreceğini bilmek hepimizin hakkıdır. Ancak deyim yerinde ise kırmadan, dökmeden ve sağa sola zarar vermeden, medenice konuşabilmeliydik.

 

Bir önceki yazımda, konuyu Kürt meselesinin çözümü açısından ele almış ve kimi sonuçlara ulaşmaya çalışmıştım. Bu yazı çerçevesinde de anayasa değişikliği ve referandum konusuna yine Kürt sorunu ve demokrasi meselesi bağlamında değinmek istiyorum.  Ancak önce demokrasi konusunda bir iki belirlemede bulunmam gerekiyor. Bana göre bu ülkede demokrasiyi tüm kurumlarıyla oturtmak ve içselleştirmek üç temel şartın yerine gelmesine bağlıdır:

 

(a) Demokrasi kültürü;

(b) Askeri vesayet;

(c) Kürt sorunu. 

 

Demokrasi kültürü:  Şüphesiz demokrasi kültürü dediğimizde bu,  birkaç yılda bir sandığı seçmenin önüne koymaktan ibaret değildir. Vatandaşın özgür iradesiyle, bu ülkede iktidar olarak görmek istediği partiye, herhangi bir baskı altından kalmaksızın oy verebilmesi ve “azınlık”ları da dışlamayacak adil bir temsiliyete olanak sağlayan bir seçim sistemine sahip olmak gibi kriterler biçiminde karşımıza çıkmaktadır. Aslında son yıllarda demokrasi kültürü anlamında, kimi siyasi engellere ve yüksek seçim barajına rağmen önemli bir yol kat ettik.  Daha düne kadar “öteki” olarak kabul edilen muhafazakâr Müslümanların iktidara gelmesi ve Kürtlerin de sistem içinde az çok bir yer edinmiş olmaları, bu yoldaki ilerlemenin en somut kanıtlarını teşkil etmektedir.

 

 

Yazının devamı için tıklayın

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.