1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Başkan Barzani: Kimse sınırlarımızı ihlal edip, kendi iradesini bize dayatamaz!
Başkan Barzani: Kimse sınırlarımızı ihlal edip, kendi iradesini bize dayatamaz!

Başkan Barzani: Kimse sınırlarımızı ihlal edip, kendi iradesini bize dayatamaz!

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, son günlerde Musul'un batısı ve Şengal ilçesinin güneyinde meydana gelen gelişmelere ilişkin "Hiçbir güç Kürdistan sınırlarını ihlal edip, kendi iradesini bize dayatamaz." dedi.

A+A-

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel ve beraberindeki askeri heyeti kabul etti.

Başkanlık resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Erbil'in Pirmam ilçesindeki başkanlık konutunda gerçekleşen görüşmede Barzani, ABD'li Komutana "Haşdi Şabi güçlerinin Irak-Suriye sınırındaki tartışmalı askeri operasyonun kimseye danışılmadan yapıldığını ve sonucunda sorunların ortaya çıktığını" söyledi.

ABD'li heyete "Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonu öncesi Kürdistan'ın ortak askeri, siyasi ve idari bir plan oluşturulması" yönünde talebi olduğunu hatırlatan Başkan Barzani, yeni sorunların çıkabileceğine ilişkin öngörüleri olduğunu ancak IŞİD sonrası Musul için herhangi bir planın yapılmadığını vurguladı.

Başkan Barzani, Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonu kapsamında Washington öncülüğünde Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan arasında yapılan askeri anlaşamaya ilişkin şunları kaydetti: 

"Bağdat ile Erbil arasında varılan anlaşmada, tarafların kendileri için belirtilen maddelere bağlı kalmasına karar verilmişti. Söz konusu anlaşmaya göre Telafer'in batısı ve Şengal'in güneyinin teröristlerinden temizlenmesi için Irak ordusu ve Peşmerge'nin ortak bir güç oluşturması öngörülüyordu. Irak ordusu, Musul (batı yakası) savaşıyla uğraşıyordu. Peşmerge güçleri ise anlaşmaya bağlıydı. Bu yüzden herhangi bir askeri operasyon yapılmadı. Ancak Haşdi Şabi, hiç kimseye sormadan ve danışmadan orada harekete geçmeye başladı. Sonuç olarak, karışıklık ve sorun ortaya çıktı. Bu durum bizim daha önce dile getirdiğimiz siyasi ve idari anlaşmanın eksikliği durumunda sorun yaşanabileceğine yönelik endişelerimizde ne kadar haklı olduğunu ispatlar nitelikte."

Haşdi Şabi'nin operasyonlarının IŞİD ile mücadeleyle alakalı olmadığını ve IŞİD ile mücadele adı altında farklı hedeflerin yürürlüğe konulması gibi planların söz konusu olabileceğini vurgulayan Başkan Barzani " Hiç kimse bizim sınırlarımızı ihlal edip kendi iradesini bize dayatamaz" iafdelerini kullandı.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Votel ise ülkesinin Peşmerge güçlerine vermiş olduğu yardımın devam edeceğine vurguladı.

Votel'in ayrıca ABD Savunma Bakanı James Mattis'ın Barzani'ye gönderdiği mektubu teslim ettiği belirtildi.

Kaynak:Nerina Azad

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.