1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Başkan Barzani: Eylül Devrimi yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor
Başkan Barzani: Eylül Devrimi yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor

Başkan Barzani: Eylül Devrimi yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor

A+A-

Başkan Mesud Barzani, Eylül Devrimi’nin 59’uncu yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Bu kutsal anmada, Eylül Devrimi’nin değerleri, gücü ve enerjisini hiçbir zaman unutmayacağımızı ve Eylül Devrimi'nin halkımızın mücadele yolunu aydınlatmaya devam ettiğini vurgulamak istiyorum” dedi.

Başkan Mesud Barzani, Eylül Devrimi’nin başlangıcının 59’uncu yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Eylül Devrimi’nin Kürdistan halkının mücadele tarihindeki önemine değinen Başkan Barzani “59 yıl önce böyle bir günde, Irak’ta kendi meşru haklarını korumak için Kürdistan halkının en büyük siyasi, askeri ve toplumsal devrimi başladı” ifadelerini kullandı.

Eylül Devrimi’nin Kürdistan’ın tüm bölge, sınıf, kategori ve bileşenlerinden büyük destek aldığını vurgulayan Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki bugünkü kazanım ve özgürlüklerin, Eylül Devrimi’nde halkın verdiği mücadele ve bedellerin eseri olduğunu belirtti.

“Eylül Devrimi aynı zamanda tüm Kürdistan’da mücadele ve çalışma yürütecek insanların eğitilmesi için bir okuldu” diyen Başkan Barzani, şöyle devam etti:

“Bu devrim; Kürdistan halkına kendi olma iradesi ve güvenini geri getirirken, düşmanlarına da ihmal, baskı, zulüm ve zorbalıkla Kürdistan halkının meşru haklarını gasp edemeyeceğini öğretti. Eylül Devrimi, Kürdistan halkının tarihinde çok önemlidir çünkü tek bir bölgeyle sınırlı kalmadı ve örgütlenmedi. Kürdistan’ın çalışan ve mücadele eden insanlarının inanç, bilinç, Peşmerge olma ruhu ve gönüllerinin derinliklerindeki umudu yakınlaştırdı.”

Başkan Barzani, mesajının sonunda şunları kaydetti:

“Bu kutsal anmada, Eylül Devrimi’nin değerleri, gücü ve enerjisini hiçbir zaman unutulmayacağımızı ve Eylül Devrimi halkımızın mücadele yolunu aydınlatmaya devam ettiğini vurgulamak istiyorum. Eylül Devrimi’nde kahramanca rolü olan kadın veya erkek tüm devrimci, Peşmerge ve destekçilerinin emeğine saygı duyuyorum. Eylül Devrimi ve özgürlük yolunun tüm şehitlerine binlerce selam!”

EYLÜL DEVRİMİ

Kürdistan halkı 11 Eylül 1961 yılında Irak’taki BAAS rejimine karşı ulusal haklarını elde etmek için ölümsüz lider Mela Mustafa Barzani öncülüğünde devrim ateşini yaktı. Kürdistan’da yaşayan tüm dini ve etnik gruplar toplanarak işgalcilere karşı devrime destek verdi.

1946 yılında Mahabad’da kurulan Kürdistan Cumhuriyeti’nde Genelkurmay Başkanı olan Mele Mustafa Barzani, Cumhuriyet’in yenilgiye uğramasıyla beraberindeki Peşmergelerle birlikte Aras Nehri’ni geçerek Rusya’ya geçti.

Rusya’da sürgünde yaşayan ölümsüz lider Barzani, Iraklı General Abdulkerim Kasım’ın ülkede darbe gerçekleştirmesi ve Kürtlerin haklarını tanıyacağı yönündeki sözü üzerine Kürdistan’a geri döndü. Ancak Abdulkerim Kasım Kürtlere verdiği sözü yerine getirmedi.

Mela Mustafa Barzani, Irak hükümetinin sözünü tutmaması üzerine 11 Eylül 1961 tarihinde asimilasyon ve zulme karşı isyan bayrağını açtı. Kürdistan’da yaşayan farklı tüm dini ve etnik sınıfların katıldığı Eylül Devrimi, 9 yıl sonra Irak rejiminin Kürtleri tanıması ve otonomi sağlamasıyla son buldu.

11 Mart 1970 yılında Irak rejimi, Kürdistan’ın devrim önderi Mele Mustafa Barzani ile Kürdistan halkının siyasi, ekonomik ve kültürel haklarını tanıyan otonomi sistemini kabul eden anlaşmayı imzaladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.