1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. Barzani seçimle ilgili konuştu: Aday olmayacağım
Barzani seçimle ilgili konuştu: Aday olmayacağım

Barzani seçimle ilgili konuştu: Aday olmayacağım

IKBY başkanı Mesud Barzani, Kasım’da yapılacak seçimde aday olmayacağını söyledi.

A+A-

 

 

Barzani referandumla ilgili konuştu: Aday olmayacağım

IKBY başkanı Mesud Barzani, Kasım’da yapılacak seçimde aday olmayacağını söyledi.

Foreign Policy dergisine röportaj veren Başkan Barzani, “Irak Başbakanı’na referandumun Kürdistan Bölgesi halkının yasal hakkı olduğunu söyledim. Referandumdan sonra da sonuç üzerine barışçıl görüşmelerde bulunmak istiyoruz” dedi. 

Referandumun bağımsızlık için yapılacağı vurgusunda bulunan Barzani, buna halkın karar vereceğini belirtti.

Mesud Barzani, referandumla ilgili görüş farklılıklarına ilişkin şunları söyledi:

“Referandum, Kürdistan Bölgesi halkının bütününü ilgilendiren bir konudur. Bu yüzden konu tüm parti ve siyasi anlaşmazlıkların üstündedir. Nitekim Kürdistan Bölgesi halkının büyük çoğunluğu referandumun yapılmasından yana.”

Referandum tarihinin belirlenmesi hakkında ise Başkan Barzani, “Daha önce birçok kez referandumu yapmak istedik fakat durum elverişli değildi. Ancak bu konuyu daha fazla ertelememiz Üstelik halkın geleceği üzerinde kötü sonuçları olacaktır. Bu yüzden referandum için en uygun zaman şimdidir” diye konuştu

Referandumun, Kürdistan Bölgesi’nde mevcut bazı sorunlar olmasına rağmen yapılacağı yönündeki soruya da Barzani şu yanıtı verdi:

“Bütün sorunların çözülmesini bekleyemeyiz. Çünkü bu gerçekleşmez. Diğer ülkeler de bu adımları attığında aynı sorunları vardı. Bu konuyu erteleyemeyiz çünkü bu diğer sorunlardan daha büyüktür. Önce referandumu yapacağız. Daha sonra da Kürdistan’ın bağımsızlığı için diğer sorunları çözeriz.”

Barzani, “Kürtlerin bağımsızlığı sizin mirasınız için ne kadar önemli?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ben Kürdistan’ın bağımsızlığı için doğdum. Doğduğumda babam ve ailem ilk Kürdistan Cumhuriyeti'ni desteklemek için Barzan bölgesinden İran’ın Mahabad bölgesine gitmişti. Ben orada doğdum. 16 yaşındayken elime silah aldım. Bunun benim mirasım için ne anlama geldiğini düşünün; bütün hayatım Kürdistan’ın bağımsızlığı için geçti.

Kürt tarihindeki ilk Kürt Cumhuriyeti, Mahabad’daydı. Kürt bayrağını göndere çektiklerinde, ben o bayrağın gölgesine doğdum. Bağımsız bir Kürdistan’ın bayrağının gölgesinde ölmek istiyorum.”

“Referandumdan sonra yapılacak olan seçimlerde tekrar aday olacak mısınız?” sorusuna ise Başkan Barzani, “Seçimde aday olmayacağım” yanıtını verdi.

Barzani, “Yaptığım her şeyi Kürdistan’ın bağımsızlığı uğruna yaptım” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de referandum, 6 Kasım’da da başkanlık ve parlamento seçimleri yapılacak.

 

 

Rudaw

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.