1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Barzani: PKK’nin tekçi yaklaşımları nedeniyle diyalog bir sonuca varamadı
Barzani: PKK’nin tekçi yaklaşımları nedeniyle diyalog bir sonuca varamadı

Barzani: PKK’nin tekçi yaklaşımları nedeniyle diyalog bir sonuca varamadı

Rojava'da Kürtler arasındaki diyaloğu desteklediklerini belirten Başbakan Mesrur Barzani ancak PKK’nin tekçi yaklaşımları nedeniyle diyaloğun bir sonuca varamadığını söyledi.

A+A-

 

Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen "Manama 2021 Diyalog Forumu’na (IISS Manama Dialogue 2021) katılan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, "Irak ve bölgede güvenlik ve değişimler" konulu panelde konuştu.

Kürdistan Bölgesi’ndeki reform çalışmalarına değinen Başbakan Barzani, reform ve iyileştirmelerin tüm alanları kapsadığını söyledi .

Mesrur Barzani Kürdistan Bölgesi'nin bölgede istikrarlı bir sığınak olduğunu ancak bunun da hedefsiz olmadığını belirtti.

Bölgenin istikrarı için birlikte çalışılması gerektiğini vurgulayan Barzani, "Ortadoğu'da yeni bir güvenlik mekanizmasına ihtiyacımız var. Bölgedeki tüm ülkelerin bu sistem içerisinde yer alması gerekiyor. İran da dahil" dedi.

Barzani; “Adaletsizlik, ekonomik istikrarsızlık ve tehditlerin devamı, IŞİD ve terörün devam etmesini sağlayan unsurlardır” dedi.

Polonya-Belarus sınırındaki göçmenlere de değinen Başbakan Barzani göçün uluslararası bir olgu olduğunu, insan kaçakçıları ağları ve bazı siyasi tarafların bu olguyu kendi amaçları doğrultusunda kullandığını söyledi.

Barzani, "Bu kaçakçılık ağları bizim vatandaşlarımızı da kullanmak istedi. Kürdistan Bölgesi’nden Belarus'a gidenler resmi vize ile seyahat ederek gitti. Güvenlik veya açlık nedeni ile değil" diye konuştu.

Panelde iklim değişikliği konusuna da değinen Mesrur Barzani Irak Kürdistan Bölgesi’nin bu durumdan etkilenmeye başladığına dikkat çekti

Başbakan Barzani geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Kürdistan Bölgesi'nin Irak tarafından uygulanan bütçe kesintisinden etkilendiğini belirterek, "Bağdat bu süreçte bütçe payımızın sadece yüzde 5’ini gönderdi. Burada soru şu: Geri kalan yüzde 95'e ne oldu, nerede harcandı?" ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki ilişkilere değinen Mesrur Barzani, PKK’nin müdahaleleri nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nin Rojava ile ilişkilerinin normal olmadığını söyledi.

Mevcut Rojava yönetiminin tüm Kürt tarafları temsil etmediğini ifade eden Barzani, Kürtler arasındaki diyalog konusunda ise, "PKK’nin tekçi yaklaşımları nedeniyle diyalog bir sonuca varamamıştır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.