1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Barzani: Çözümün tek yolu diyalog
Barzani: Çözümün tek yolu diyalog

Barzani: Çözümün tek yolu diyalog

A+A-

 

 

Başbakan Neçirvan Barzani, Bağdat’la yaşanan sorunların tek çözümünün diyalogtan geçtiğini söyledi.

 

Bugün yapılan Bakanlar Kurulu sonrası basın toplantısı düzenleyen Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin zor bir dönemden geçtiğini ve bunun birliktelikle aşılabileceğini söyledi.

 

Bağdat’ın, Kürdistan Bölgesi maaşlarını göndermesi hakkında ise Başbakan, “Bağdat’ın niyeti varsa biz hazırız ve hiçbir engelimiz yok. Biometri verilerine göre Kürdistan Bölgesi’nin maaşlarının gönderilmesi lazım” dedi.

 

Petrol ve diğer gelirlerin Bağdat’a teslim edilmesi hakkında Başbakan, “Eğer Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 17’lik bütçe payı ile anayasal mali payları gönderilirse petrol ve diğer gelirlerin tamamını Irak hükümetine teslim etmeye hazırız” diye belirtti.

 

Başbakan, sorunların askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini, ciddi bir diyalogla, barışçıl şekilde sorunların üstesinden gelinebileceğini kaydetti.

 

Sınır kapıları, gelirler ve havalimanları sorunlarını da anayasa çerçevesinde çözmek istediklerini belirten Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin statüsünün anayasal olduğunu, Haydar Abadi’nin, Irak Başbakanı olarak Kürdistan’ın bütün anayasal haklarını vermesi gerektiğini ifade etti.

 

Barzani, “2003 yılı, sorunların ‘Ben senden daha güçlüyüm’ anlayışıyla çözülemeyeceği konusunda hepmizi için ders niteliğindedir. Bağdat yetkililerinin bu mantıktan vazgeçmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Diğer ülkelerle görüşme hakkında ise Barzani, “Türkiye ve İran’la, sorunların çözümü için bizzat ilgileniyorum” dedi.

 

Bir gazetecinin, azledilen Değişim Hareketi (Goran) bakanlarının göreve dönüp dönmeyeceğine yönelik sorusuna Neçirvan Barzani, şu yanıtı verdi:

 

“Goran Hareketi, parlamentoda sandalye sahibi ve siyasi sürecin bir parçasıdır. Bana sorarsanız, bakanların en kısa zamanda hükümet kabinesine dönüp, görevlerine başlamasını isterim.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.