1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Barzani Ailesi ve Güney Kürdistan
Barzani Ailesi ve Güney Kürdistan

Barzani Ailesi ve Güney Kürdistan

Barzani Ailesi ve Güney Kürdisan Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz.

A+A-
     Barzani Ailesi ve Güney Kürdistan
 
           Ceng Sagnic
 

\"\"

     Irak’ın Kürtlere uyguladığı Enfal Operasyonu, 1986-1989 tarihleri arasında sürdü ve bu operasyonlarda 180.000 Kürt öldürüldü… Saddam Hüseyin’in Dokan Baraj Gölü’nün kapaklarını açmasıyla binlerce Kürt çamurlar altında kalarak yaşamını yitirdi… 


     *14 Nisan güney Kürdistan’da Enfal katliamının yıl dönümü. Enfal katliamı ile ilgili bildiklerimiz, bilmediklerimiz…


     *Enfal resmi olarak 1986 yılında başlamış sayılsa da güney Kürdistan’da soykırım süreci 1983 yılında Barzani erkeklerinin katli ile başladı.


     *On ile yetmiş yaş arası sekiz bin Barzani aynı gün evlerinden alınıp Irak’ın güneyindeki çöllerde çoğu diri diri gömülerek öldürüldü.


     *Sene 1983. Barzani kadınları Musul ve Erbil’de zorunlu ikamete tabii kılındı.


     *1986-1989 tarihleri arası çoğunluğu Kürt toplamda 180 bin Kürdistan’lı kimyasal silahlar ile öldürüldü.


     *Irak Kürdistanı’da 4665 köyün 4000’i Enfal soykırımı ile yerle bir edildi. 185 bin Kürdistan’lı öldü. 1800 okul, 300 hastane, 3000 camii ve 27 kilise yıkılarak toplamda Kürdistan’da köylerin yüzde doksanı yer ile yeksan edildi.


     *Halepçe katliamı Enfal katliamlarının en küçük ölçekli olanı idi. Sanıldığının aksine katliamlar 1989 yılında Zaxo’da son buldu.


     *Barzani’lerin 1983 yılından beri dünyanın en uzun süren yasını tuttuklarını, Barzani kadınlarının sadece siyah giydiğini ve ‘Barzan Dulları’ kavramının yas psikolojisinde yer aldığını biliyor muydunuz?


     *Barzan bölgesinde halen birçok yerde düğün yapılmadığını, müzik dinlenmediğini biliyor muydunuz?


     *Barzan bölgesinde Saddam’ın zulmüne karşı Kürtlerle birlikte bütün tabiat ve hayvanların da direndiğinin görülmesi üzerine başlayan inançla, bugün bu bölgede hiçbir hayvan öldürülmez. Kuş öldürmenin cezası 4 yıl, ceylan öldürmenin cezası 13 yıl hapistir. Bu bölge şu an doğal bir sit alanıdır. 


     *2005 yılında cesur bir Kürt milletvekilinin korumaları ile güney Irak’ta toplu mezar aradığını ve sonuçta bir kaç yüz cenazeyi bulduğunu, bu cenazelerin aynı yıl Barzan’a getirildiklerini ve tetkikler sonucu kimliklerinin belirlendiğini, ama 185 bin şehidin içinde sadece bir kaç yüz oldukları için kimlik bilgilerinin Kürdistan Hükümeti tarafınca devlet sırrı olarak korunduğunu ve bu yüzden Barzan’lı her ailenin kendi çocuğu/babası/kardeşi yerine rastgele bir mezar seçip her Çarşamba günü ağladığını biliyor muydunuz?


     *Kürtlerin kutsal günü olan her Çarşamba Barzanlı aileler mezarlığa akın eder ve bir mezarın bakımını yapar, ağlarlar.


     *Cenazeler Kürdistan’a getirildiğinde Mesud Barzani hıçkırarak ağladığı için etraftaki tüm gazetecilerin makineleri toplatılmıştı.


     *Bir genç “babama su getirdim” diyerek kürsüye fırladığında bütün kameralar çekimdeydi. “Susuz babama su getirdim..”


     *Enfal’de öldürülen Barzanilerin günlerce çölde susuz bırakıldıklarını güneyli her Kürt bilir. Her Çarşamba mezarlar sulanır.


     *Enfal süresince KDP ve YNK’nin koşulsuz ateşkes ilan ettiklerini ve yüzlerce YNK peşmergesinin KDP’li mağdurlara yardım ederken öldüklerini?


     *Barzani kadınlarının senelerce Musul ve Erbil’de inşaatlarda çalıştırıldıklarını biliyor muydunuz?


     *Katliamda düğün günü öldürülen erkeklerin dokunamadıkları eşleri asla evlenmediler Barzan’da. Kadınlar hep siyah giydi.


     *Enfal katliamı güney Kürtlerini bağımsızlıkları için her şeyi yapmaya ikna etti.


     Umarım kuzey Kürtlerinin demokratik cumhuriyetten vazgeçip siyasi bağımsızlıkları uğruna savaşmaları için yeni Enfaller gerekmez…


kurdistan-aktuel

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.