1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Barolardan kayyum kararına tepki: Kabul etmiyoruz
Barolardan kayyum kararına tepki: Kabul etmiyoruz

Barolardan kayyum kararına tepki: Kabul etmiyoruz

A+A-

30 ilin barosu, Diyarbakır, Van ve Mardin'in Büyükşehir Belediye Başkanları'nın görevden alınmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada barolar böyle bir kararı kabul etmediklerini belirtti.

 

Diyarbakır, Mardin ve Van'ın seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkan'larının görevden alınmasına ilişkin 30 ilin barosu açıklama yaptı.

 

"Bizler; barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukuk devleti idealine olan inancı da tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz" denilen açıklamada görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesi talep edildi.

 

Yapılan çıklaması şu şekilde:

 

“Türkiye bir kez daha hukuksuz bir sabaha uyandı. Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş belediye başkanları görevden alınarak, yerlerine bu illerin valileri kayyum olarak atanmıştır. İçişleri Bakanlığının verilerine göre 418 kişi de gözaltına alınmış, aynı zamanda internete ve sosyal medyaya erişim de kısıtlanmıştır. Darbe sonrası yaşadığımız hukuksuzluklar, bir kez daha uygulamaya konulmuştur.

 

Bu utanca ikinci kez tanıklık ediyoruz. 2016 yılında da yine çok sayıda belediye başkanı gözaltına alınmış, aynı şekilde seçilen 96 belediye başkanlarının yerine kayyum atanmıştı. OHAL’in hukuksuz uygulamaları, OHAL kalkmış olmasına rağmen hız kesmeden devam ediyor. Demokrasi, hukuk bir kez daha askıya alındı, yerle bir edildi.

 

31 Mart 2019 seçimleri arifesinde, “seçilirlerse kayyum atarız” tehdidi hayata geçirildi. YSK tarafından adaylıkları onaylanarak seçilen üç belediye başkanının, daha beş ay geçmeden devam eden ve henüz kesinleşmeyen soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek bir “idari karar” ile görevlerinden uzaklaştırılmaları, idarenin yargı üzerindeki vesayetini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu uygulama ile Türkiye’nin idari yapısının yanı sıra, yargısı da ağır bir darbe daha almıştır.

 

Seçim ve onun tezahürü olan halk iradesinin, idari bir karar ile ortadan kaldırılması en hafif deyimiyle idari bir darbedir. Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca daha önce İstanbul ve Ankara ve başka illerde AKP’li belediyelerde uygulandığı üzere; görevden alınan belediye başkanlarının yerine, belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak vermeden doğrudan kayyum atanması, açıkça bir çifte standarttır, bu hukuka aykırılığı daha da katmerleştirmiştir.

 

Bizler; barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukukdevleti idealine olan inancı da tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz. OHAL uygulamalarının devamı olan bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilerek, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesini talep ediyoruz.”

 

Açıklamaya imza atan barolar şunlar:

 

Adana Barosu Başkanlığı

 

Adıyaman Barosu Başkanlığı

 

Ağrı Barosu Başkanlığı

 

Ankara Barosu Başkanlığı

 

Antalya Barosu Başkanlığı

 

Artvin Barosu Başkanlığı

 

Aydın Barosu Başkanlığı

 

Batman Barosu Başkanlığı

 

Bingöl Barosu Başkanlığı

 

Bitlis Barosu Başkanlığı

 

Bursa Barosu Başkanlığı

 

Denizli Barosu Başkanlığı

 

Diyarbakır Barosu Başkanlığı

 

Düzce Barosu Başkanlığı

 

Antep Barosu Başkanlığı

 

Hakkari Barosu Başkanlığı

 

Hatay Barosu Başkanlığı

 

İstanbul Barosu Başkanlığı

 

İzmir Barosu Başkanlığı

 

Kars-Ardahan Bölge Barosu Başkanlığı

 

Mardin Barosu Başkanlığı

 

Mersin Barosu Başkanlığı

 

Muş Barosu Başkanlığı

 

Siirt Barosu Başkanlığı

 

Urfa Barosu Başkanlığı

 

Şırnak Barosu Başkanlığı

 

Tekirdağ Barosu Başkanlığı

 

Dersim Barosu Başkanlığı

 

Van Barosu Başkanlığı

 

Yalova Barosu Başkanlığı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.