1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bakan Yılmaz: Kürtçe ve Alevilik için yetmez ama evet diyoruz
Bakan Yılmaz: Kürtçe ve Alevilik için yetmez ama evet diyoruz

Bakan Yılmaz: Kürtçe ve Alevilik için yetmez ama evet diyoruz

A+A-

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kürtçe dil öğretimi için atanan öğretmen sayısı ve Aleviliğin ders kitaplarında yer almasıyla ilgili olarak, "Yetmez ama evet diyoruz, varsa eksiklikleri beraberce tamamlayalım" ifadesini kullandı.

 

 

Meclis Genel Kurulu'nda bakanlığının bütçesi üzerinde söz alan milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, sözleşmeli öğretmen alımının zorunlu hale geldiğini savundu.

 

"Doğu'da ve Güneydoğu'da öğretmenlerin sirkülasyonunu çok fazla. Bunu ortadan kaldırmanın yollarından biri bu sistem" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"‘Sözleşmeli öğretmen niye getirdiniz?' Şanlıurfa'ya 17 bin öğretmen atamışız, 13 bin öğretmen bir yıl sonra ayrılmış. Van'a 11 bin öğretmen atamışız, 9 bin öğretmen bir yıl sonra ayrılmış. Oranın milletvekilleri de bilir. Şırnak'a 7 bin 500 öğretmen atamışız, 6 bin 800 öğretmen ayrılmış. Bu, sürdürülebilir değil. Bu görevlere siz de gelseniz siz de bizim yaptığımızı yaparsınız."

'ALEVİLER ZORUNLU DİN DERSİNİN KALKMASINI İSTEMİYOR'

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, Kürtçeyle ilgili öğretmen ataması hakkında bilgi veren Bakan Yılmaz'ın açıklamasına göre, Kurmanci dilinde 94, Zazaki dilinde 14 olmak üzere toplam 108 öğretmen bu alanda öğretmenlik yapıyor.

 

Milletvekillerinin AİHM'in zorunlu din dersi kararlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Yılmaz, karar doğrultusunda gereğini yapmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Yılmaz, "Genelde —Alevi kardeşlerimizle de görüşme oldu- onlar din kültürü ve ahlak dersinin kaldırılmasını kesinlikle istemiyorlar. Anayasa çerçevesinde istedikleri husus şudur: 'Bizi olduğumuz gibi, doğru bir şekilde tanıtın. Evlatlarımız bizi bilsin. Yan yana yaşıyoruz ama dini, inancı ne, bilmiyor; dili nedir bilmiyoruz. Dolayısıyla bunun yanlış olduğunu, bunun eksik olduğunu biliyoruz. İnşallah, geçmişe kıyasla her alanda ister Kürt dilinin demokratikleşmesi ve eğitimde kullanılması ister Alevi toplumunun dediği gibi inancıyla ilgili temel çerçevenin çizilmesi konusunda… Benim birçok Alevi kardeşlerim ‘Dün yoktuk, dün inkâr ediliyorduk' diyorlar. Bugün var ama yetersiz. ‘Yetmez ama evet' diyoruz ya, işte biz de 'Varsa eksiklikleri beraberce tamamlayalım' diyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

                

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.