1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Bağdat’ın Kürdistan bütçesinde Halepçe yok
Bağdat’ın Kürdistan bütçesinde Halepçe yok

Bağdat’ın Kürdistan bütçesinde Halepçe yok

A+A-

 

 

 

Irak hükümeti tarafından hazırlanan 2018 yılı bütçe taslağında, Kürdistan’ın Halepçe ili Süleymaniye’ye bağlı sayılarak bütçeden pay ayrılmadı.

Irak ve Kürdistan yasalarında da il statüsünde olan Halepçe, Irak’ın Kürdistan bütçesinde yer almadı. Irak hükümeti tarafından hazırlanan taslakta Halepçe adı geçmediği gibi Halepçe’ye bütçe de ayrılmadığı öğrenildi.

Bütçe taslağına dair Kurdistan24’e konuşan Halepçe Vali Yardımcısı Kawe Ali, “Irak bütçesinde Halepçe’nin payının yer alması için çabalarımız sürüyor. Konuyla ilgili Irak parlamentosunda yer alan Kürdistani gruplar ve Maliye Komisyonu ile görüşmelerimiz oldu ve hepimiz Halepçe’nin hakkının verilmesi ve bütçede payının olması konusunda hemfikiriz” dedi.

Kürdistan Parlamentosu Üyesi Şerko Cevdet de “2018 yılı Irak bütçesinde Halepçe için sadece bütçe payı değil, aynı zamanda Halepçe’nin zararlarını da karşılayacak bir bütçe ayrılmalı” diye konuştu.

KÜRDİSTANİ GRUPLARDAN TEPKİ

Irak Parlamentosu’ndaki Kürdistan Parlamenterler Grubu, 2018 yılı için hazırlanan bütçe taslağını yayınladığı 7 maddelik bildiriyle kabul etmediğini duyurdu.

Irak Parlamentosu’ndaki Kürdistan Parlamenterler Grubu tarafından dün yayınlanan yazılı bildiride, Bağdat hükümeti tarafından hazırlanan 2018 yılı bütçe taslağında Kürdistan’ın siyasi statüsünün görmezden gelinmesinin anayasanın 117. Maddesine aykırı olduğu vurgulandı.

Irak anayasasına göre, Kürdistan’ın bütçedeki payının yüzde 17 olduğu belirtilen bildiride, Peşmergeye karşı yapılan her türlü ayrımcılığı reddettiklerini, bütçe taslağında Peşmerge bütçesine ait herhangi bir şeyin belirtilmediği kaydedildi.

Peşmerge güçleri için sadece belirsiz maaşın taslakta yer aldığı belirtilirken vilayet olarak kabul edilen Halepçe için de taslakta hiçbir bütçe ayrılmadığı dile getirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.