1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Baas dönemine ait toplu mezar bulundu
Baas dönemine ait toplu mezar bulundu

Baas dönemine ait toplu mezar bulundu

A+A-

Irak Şehit Kurumu’na bağlı Toplu Mezar Koruma İşleri Ofisi’nden yapılan açıklamada, Diyala vilayeti sınırlarındaki Kürt ilçeleri olan Kifri ile Xaneqin arasında bulunan toplu mezardaki kemiklerin, Kifri ve Xaneqin sakinlerine ait olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre Baas rejimi döneminde 80’li - 90’lı yıllar arasında kazılan toplu mezarda çok sayıda insana ait kemik kalıntıları bulunuyor.

Irak’ta şimdiye kadar 200’den fazla toplu mezar tespit edildi ve bu mezarlarda çoğunluğu Kürt binlerce Irak vatandaşının kalıntıları bulunuyor. Binlerce kişinin ise akıbeti halen bilinmiyor.

Toplu mezarların büyük bölümü Baas rejimi dönemine dayanıyor, bir kısmı ise Irak’ta DAİŞ’in hüküm sürdüğü dönemde kazılmış.

Baas dönemine ait olduğu tespit edilen 98 toplu mezardan 76’sı açılarak insan kalıntıları çıkarıldı. Yapılan DNA testleriyle kimlikleri belirlendi.

Ayrıca DAİŞ ve milisler dönemine ait 112 toplu mezar tespit edilirken, sadece 30’u tamamen açıldı.

Irak makamları, şimdiye kadar 6 bin 383 kişiye ait kalıntıların ortaya çıkarıldığını belirtiyor.

Sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre Baas döneminde (1963-2003) yaşayan 300 bin kişinin akıbeti bilinmiyor. Büyük çoğunluğunun toplu mezarlara gömüldüğü düşünülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.