1. YAZARLAR

  2. Bayram ZİLAN

  3. Atanamayan Askerlik: Bedelli Askerlik
Bayram ZİLAN

Bayram ZİLAN

Milat Gazetesi
Yazarın Tüm Yazıları >

Atanamayan Askerlik: Bedelli Askerlik

A+A-

Çok sık kullanılır, duymuşsunuzdur, “gençler, bu ülkenin yarınlarıdır” derler. Bu sözü özellikle sıkıcı protokol konuşmalarında çok işitmişsinizdir. Oldum olası bu söze muhalifimdir. Gençler neden bu ülkenin bugünü değil de, yarınıdır? Gençleri bu ülkenin “bugünü” yapamayanlar, “yarını” nasıl yapacaklar? Yarından kasıt yaşlılık dönemi midir? Bu soruları çoğaltmak mümkün. Fakat her ne olursa olsun gençlere olan bu bakış açısının birinci nedeni güvensizlik, ikincisi nedeni ise Türkiye’nin geçmiş hafızasıdır. 
 
AB ve AB adayı ülkelere kıyasla en gen nüfusa sahip olan bir ülkede, gençlerin bürokrasi, STK, siyaset kurumu, iş dünyası ve medya gibi alanlarda kendilerine yeteri kadar yer bulamaması, o ülkede “genç nüfus” potansiyelinin iyi kullanılmadığını veya bu hususta yanlış bir strateji uyguladığı anlamına gelir.
 
Türkiye özelinde bu yanlış stratejilerin başında doktriner, tek tipçi eğitim sistemi gelir. Anaokulundan üniversiteye kadar bütün çocuklar/gençler bu tedrisattan geçer. Sonra “resmi ideolojinin” ikinci tedrisat dönemi olan “zorunlu askerlik” dönemi başlar. Hayat 25-30’lu yaşlara kadar -bir yarış atı gibi-  sürekli koşuşturmaca içerisinde geçer.
 
Ne var ki, bu tablo 2000’li yıllardan itibaren değişmeye başladı. Küresel kapitalizmin sınırsızlığı, bilgiye erişimin kolaylaşması ve iletişim teknolojilerindeki müthiş ilerleme dünya ülkelerinin kadim dengelerini alt üst etti. Yaşama biçimleri, değerler, kültürler, tüketim tarzı tamamen değişti. Dahası ekonomik, sosyal ve siyasal talepler, beklentiler, hak ve özgürlük mücadeleleri, demokratik ve legal bir zemine kaydı. 
 
Türkiye’de bu değişim 2003’lü yıllardan itibaren hissedilmeye başlandı. Eğitim sistemindeki doktriner ve tek tipçi anlayış -yavaşta olsa- değişmeye başladı. Mühendis devlet anlayışından vazgeçildi. Okullardaki katı resmi bireycilik anlayışı yerini her geçen gün biraz daha sivil bireyciliğe bırakıyor. Eğitimde değişim halen devam ediyor. Ancak gençleri doğrudan ilgilendiren ve etkileyen ikinci önemli konu olan “askerlik sistemi” henüz değiştirilemedi. Bu ülkede halen zorunlu askerlik diye “zor” bir uygulama var.
 
Birçok ülkede zorunlu askerlikten profesyonel askerliğe geçildi. Artık askeri hava araçları “insansız”. Orduların gücü, insan gücüyle ölçülmüyor. Dünya, caydırıcılığın asker sayısında olduğu dönemi çoktan kapattı. Orduların kuvveti, profesyonellikle, teknolojiyle, ateş gücüyle doğru orantılı. Bütün bu gerçekliklere rağmen gençler için çok uzun bir zaman dilimi olan 12 aylık bir süreyi “zorunlu kılmak” tam anlamıyla gençliğin “bugününü çalmaktır” 
 
“Diğer ülkelerde terör mü var, onlar için zorunlu askerliği kaldırmak kolay, Türkiye’de terör var, o yüzden zorunlu askerlik uygulaması devam etmelidir” dediğinizi duyar gibiyim. Fakat bu argümanlarınız gerçekçi değil. Etkin bir terörle mücadele 1-2 ay askerlik eğitimi görmüş çocuklar tarafından değil, profesyonel, donanımlı askerler tarafından yapılabilir? Bugün artık, yüzlerce acemi askerin yapacağı arama-tarama faaliyetini bir İnsansız Hava Aracı İHA tek başına yapıyor. Önemli olan insan gücünü, tam donanımlı profesyonel bir güce ikame ettirebilmektir.
 
Bütün bu nedenlerden dolayı, Türkiye’deki “zorunlu askerlik sistemi” kaldırılmalı, yerine “profesyonel askerlik sistemi” getirilmelidir. Geçiş sürecinde ise, birikimi azaltmak için 25 yaş ve üzerine, 15.000 TL’yi geçmeyecek şekilde “bedelli askerlik” hakkı tanınmalıdır. 
 
Bedelli askerliği bekleyen 600bin genç bulunmaktadır. Aileler de hesaba katılırsa beklenti içerisinde olan insan sayısı 3milyonu aşmaktadır.
 
Bu talebin karşılanması esnasında dolaşıma giren “zengin-fakir ayrımı” söylemi gerçeği yansıtmamaktadır. Bedelli askerlik bekleyenlerin büyük çoğunluğu ailesine bakmakla yükümlü, kıt kanaat geçinen gençlerdir. Kaldı ki “zengin”lerin nerede hangi koşullarda askerlik yaptığı/yapmadığı kamuoyunda sürekli tartışma konusu olmuştur.
 
Ez cümle; gençlerimizin sivil toplum kuruluşlarında, siyasette, medyada ve iş dünyasında daha çok yer alması gerekiyor. Fakat “askerlik” bütün bu alanlarda yer almalarını, gelecekle ilgili plan yapmalarını, düzenli bir hayat kurmalarını, hatta bütün bunların hayalini bile kurmalarını engelliyor.
 
Bu engeli önce “bedelli askerlik” formülüyle, sonra da “profesyonel askerlik sistemi”ne geçerek tamamen kaldırmalıyız.
 
Bunu yaptığımız gün, Türkiye gençliği bu ülkenin “bugünü” de olacak.
 
Unutmayın. Türkiye’nin yarınları da bugünkü gençlerdir.
 
O halde geçmiş hafızanızı resetleyin, onlara güvenin, hayalleri önündeki bariyerleri kaldırın.
 
Lütfen…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.