
Askerî vesayete Avrupa freni
ABye üyelik sürecinde Türkiyenin yol haritasını gösteren ve üçüncüsü açıklanan Ulusal Programa ilk kez Sivil-Asker ilişkileri girdi. Program kapsamında iç güvenlikle ilgili düzenlemenin Meclisten geçmesi halinde Jandarma artık İçişleri Bakanlığına bağlı olacak.
Ankara, AB yolunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede hazırlanan Ulusal Programın ana hatları belirlendi. Ekim ayında Meclisin açılmasıyla birlikte Ulusal Programda yer alan 131 yasanın görüşülmesine başlanacak. 400 sayfadan oluşan Ulusal Programın hayata geçmesi büyük ölçüde Anayasa değişikliğine bağlı.
ASKERİ MAHKEMELER İşkencenin önlenmesi, ifade özgürlüğü ve sendikal haklar konusunda yeni düzenlemeler içeren Ulusal Program, asker-sivil ilişkilerinde radikal değişiklikler öngörüyor. Buna göre askeri mahkemelerin görev ve yetkileri, demokratik hukuk devletinin gerektirdiği ölçüler çerçevesinde tanımlanacak.
JANDARMANIN DURUMU Programda, iç güvenlik hizmetinin, sivil iradenin belirleyeceği politikalar doğrultusunda ve yine onun denetim ve gözetiminde, hukukun üstünlüğü ve insan hak ve hürriyetleri çerçevesinde, kolluk kuvvetlerinin profesyonel ve uzmanlaşmış birimleri tarafından yerine getirileceği vurgulanıyor. Programdaki, Bu kapsamda, iç güvenlik yönetiminin koordinasyonunu ve sivil idarenin iç güvenlikle ilgili görev, yetki ve sorumluluklarını etkin olarak yerine getirmesini güçleştiren mevzuat hükümleri ve uygulamaları değiştirilecektir ifadeleri önemli değişiklikleri de beraberinde getirecek.
ÖNEMLİ BİR ADIM Konuyla ilgili olarak Tarafa konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Cengiz Aktar, söz konusu düzenlemenin Jandarmanın İçişleri Bakanlığına bağlanması anlamına geldiğini söyledi. Türkiyenin bu konuda zaten Fransayı taklit ettiğini hatırlatan Aktar, Fransada Jandarma İçişleri Bakanlığına bağlı. Hatta doğru okunabilirse asayiş ve terörle mücadele konusu da bu kapsama girebilir dedi. Böyle bir düzenlemenin Anayasa değişikliği gerektirdiğini vurgulayan Aktar, Bu düzenleme Meclise geldiğinde muhalefet buna oy atmaz. Ulusal Programın kapatma davasının düşmesinden sonra kaleme alınıp sunulduğunu görüyoruz. Çok cesur bir adım. ABde bunu böyle görecek diye konuştu.
DENETİM SAYIŞTAYDA Programda ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerinin harcamalarının ve devlet mallarının denetimi Sayıştay tarafından yapılmaya devam edileceği, kalan teknik düzenlemelerin tamamıyla yerine getirilmesi amacıyla da yeni Sayıştay Kanununda bir madde yer alacağı vurgulandı.
KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİ: ASKERE AB STANDARTI GETİRİLSİN AB tarafından geçen şubatta onaylanan Katılım Ortaklığı Belgesinde asker-sivil ilişkilerine dikkat çekilmişti.
Müzakerelerin hedefinin üyelik olduğu belirtilen belgede, Türkiyeden öncelikli olarak Sivil-asker ilişkilerini AB standartlarıyla uyumlu hale getirmesi, ordu ve savunma politikası üzerinde TBMMnin eksiksiz gözetim yapabilmesini sağlaması, Askeri mahkemelerin görev alanının sadece askeri personelin görevleriyle ilgili konularla sınırlandırması, din özgürlüğüne ve azınlık haklarına tam saygı göstermesi, Türkçe dışındaki dillerde televizyon yayınlarını kolaylaştırması ve AB üyesi bütün ülkelerle ilişkilerini normalleştirmesi gibi talepler sıralanmıştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.