1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Askeri darbeyi kutlama emri verdi
Askeri darbeyi kutlama emri verdi

Askeri darbeyi kutlama emri verdi

Askeri darbeyi kutlama emri veren Bolsonaro'ya tepki yağıyor

A+A-

 

 

Brezilya'nın eski bir asker olan devlet başkanı Jair Bolsonaro, binlerce kişinin yaşamını yitirdiği 1964 darbesinin yıldönümünde kutlama yapılması emri verdi. Diktatörlük döneminin acı hatıralarını unutmayan Brezilyalılar tepkili.

 

Brezilya’nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 1964-1985 arasında yüzlerce solcu muhalifin öldürüldüğü veya kaybedildiği askeri diktatörlük döneminin 55’inci yıldönümünün ordu tarafından kutlanması emri verince ortalık karıştı. Bolsonaro’ya ülke çapından tepki yağıyor.

‘HİTLER GÜNÜ ANILABİLİR Mİ?’

Kardeşi gözaltında işkenceden, annesi ise askeri ajanların yol açtığı bir ‘trafik kazası’nda ölen tanınmış gazeteci Hildegard Angel, “Brezilya’nın 1964 darbesinin yıldönümünü kutlaması, Almanya’nın Hitler Günü’nü anmasından farksız” dedi. “Bu beni son derece üzüyor” tepkisini gösteren gazeteci, “Brezilya’yı terk etmek istememe yol açıyor. Ülkenin çocuklarına bir yalan satmak istiyorlar” diye konuştu.

‘SOYKIRIM İNKÂRCISI’

Brezilya tarihi profesörü James Green ise eski bir asker olarak darbeyi ‘Brezilya’nın altın çağı’ olarak nitelemiş Bolsonaro’nın bir ‘soykırım inkârcısı’ndan farksız olduğunu söyledi.

Bolsonaro’nun kutlama emri, pazartesi günü açıklanmıştı. Devlet Başkanı’nın orduya ‘gerekli törenleri’ düzenleme talimatı verdiği ve nasıl bir kutlama yapılacağı kararını komutanlara bıraktığı belirtilmişti.

HAKİKAT KOMİSYONU BELGELEMİŞTİ

Brezilya’da askeri darbe için düzenlenen resmi anma törenleri, diktatörlük döneminde gözaltına işkence görmüş eski bir Marksist gerilla olan eski devlet başkanı Dilma Roussef’in döneminde kaldırılmıştı. Roussef’in hükümeti, diktatörlük dönemindeki ihlallerin ortaya çıkarılması için bir hakikat komisyonu da kurmuştu. Komisyonun raporu, diktatörlük döneminin geniş kapsamlı insan hakları ihlallerini belgelemişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.