1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Asker katlettiği 34 sivilin fotoğrafına da tahammülsüz!
Asker katlettiği 34 sivilin fotoğrafına da tahammülsüz!

Asker katlettiği 34 sivilin fotoğrafına da tahammülsüz!

Gözaltına alınanların askeri helikopter ile Uludere Savcılğı\'na götürdükleri, sadece Yılmaz Enc\'in Gülyazı Tugay Komutanlığı\'nda bekletildiği öğrenildi. Arananlar listesinde yaklaşık 60 kişinin isminin de olduğu verilen bilgiler arasında.

A+A-

Roboski köyüne askerler tarafından yapılan baskında, savaş uçaklarının katlettiği 34 kişiye ait fotoğraflar yere fırlatıldı, yurttaşlar, yerlerde sürüklendi, kullanılamaz hale gelen evlerde, çelik kapılar kırıldı, çamaşır makinelerinin dahi içi arandı. Gözaltına alınanlar ise helikopterlerle Uludere Savcılığı'na götürüldü. Baskına tepki gösteren BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Savcılık mı, Valilik mi, yoksa paralel iş mi? Açıklayın. Roboski' de topluca insan öldürmeyi, insanlık suçu işlemeyi hata görenler, zorunlu aramadalar" dedi. 
 
TSK'ya ait uçakların bombardımanı sonucu 28 Aralık 2011'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla ve geçtiğimiz günlerde katliama ilişkin Askeri Savcılığın verdiği 'Takipsizlik' kararıyla hafızalara kazınan Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü sabah saat 05.00 sıralarında askerler tarafından ablukaya alınarak basıldı. 7 kişinin gözaltına alındığı ve 60 kişinin ise arandığı baskına ilişkin ayrıntılar ise oldukça çarpıcı. Evlerde birçok eşyayı kullanılamaz hale getiren askerler katliamda yaşamını yitiren 34 kişinin fotoğrafının bulunduğu çerçeveyi ise yere fırlatıp kırdı. 
 
Helikopterle savcılığa götürüldüler 
 
Gözaltına alınanların askeri helikopter ile Uludere Savcılğı'na götürdükleri, sadece Yılmaz Enc'in Gülyazı Tugay Komutanlığı'nda bekletildiği öğrenildi. Arananlar listesinde yaklaşık 60 kişinin isminin de olduğu verilen bilgiler arasında.
 
Baskınlarda evler ise kullanılamaz hale getirildi. Askerlerin birçok evi dağıtırken, Cevher Üren'in evin çelik kapısını dahi kırıldı. Birçok evde bilgisayar ve çamaşır makinelerinin içi arandı ve tahrip edildi. Askerlerin çelik kapıyı kırarak eve girdiklerini belirten darp edilerek gözaltına alınan Cevher Üren'in eşi Semira Üren, "Bilgisayarı alıp yere atıllar, içini kurcalamaya çalıştılar, olmadı her yeri aradılar, çamaşır makinesinin içini dahi aradılar. Neyi aradıklarını bilmiyoruz. Askerlerin gözü dönmüş gibi davranıyorlardı" dedi. 
 
'Kardeşimi sürükleyerek gözaltına aldılar'
 
Askerlerin kardeşini yaka paça gözaltına aldığını belirten Kerem Enc'in kardeşi Behiye Enc ise, "Kardeşimi araca kadar yerde sürükleyerek götürdüler. Aynı zamanda kardeşimin oğlu yani yeğenimi Ahmet Enc'i döverek gözaltına almak istediler, ancak yeğenim bu duruma fazla dayanamadı ve araçtan atlayarak kaçtı. Katliamda yaşamını yitiren Seyithan Enc'in tek çerçeveli fotoğrafı, yine katliamda yaşamını yitiren 34 kişinin toplu cam çerçeveli fotoğrafları duvardan aldılar, yere atıp üzerine basarak, kırdılar" bilgisini verdi. 
 
'Devlet intikam mı alıyor? '
 
Devlet gözü dönmüşçesine baskılar uyguladıklarını belirten Enc, "Bizleri katletikleri yetmiyormuş gibi gözaltına alıyorlar, dövüyorlar, baskı uyguluyorlar. Sanki biz askerlerin üzerine bombaları yağdırmışız, 34 kişiyi biz katletmişiz gibi devlet bizden intikam alıyorlar. Bugün gelen yüzlerce askerin öyle bir tavrı vardı ve bu bizi kaygılandırıyor" diye konuştu. 
 
BDP'liler Roboski'de 
 
Yapılan baskının haberini alan BDP Uludere İlçe Başkanı Yunus Ürek, Uludere Belediye Başkanı Mesut Paksoy, Şırnak İl Genel Başkanı Erşat İdiş ve çok sayıda BDP üyesi Roboski'ye giderek, ailelerle görüştü. Ailelerden bilgi alan BDP'liler açıklama yapmayı bekleniyor. 
 
'İşkence görüyor olabilirler' 
 
Katliamda yakınlarını kaybeden BDP PM üyesi Ferhat Encü ise yaşananlara ilişkin, "Yakınlarımız darp edilerek gözaltına alındılar. Şu anda askerlerin elinde karakolda bekletiliyorlar. Onların hayatından endişe ediyoruz. Şu an işkence görüyor olabilirler" şeklinde konuştu. Gözaltı işlemi sırasında bir binbaşının "Bu daha başlangıç" dediğine dikkat çeken Encü, "Genelkurmay savcılığının katliama ilişkin verdiği takipsizlik kararının ardından üzerimizdeki baskılar daha da arttı. Tehditler hat safhada. Bu yaşadıklarımızı insanlık vicdanı nasıl açıklayacak?" dedi. Son baskınların köyde birkaç gün önce yaşanan "güvenlik yolu" protestosu nedeniyle olabileceğine söyleyen Encü, "Bir kez daha duyurmak istiyoruz: Bu baskılar, saldırılar bizi yıldıramayacak. 2 yıldır yürüdüğümüz adalet mücadelesinden biri geri döndüremeyecektir" diye konuştu.
 
Kaplan: Bu hangi devletin işi 
 
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Twitter' daki hesabından, toplu arama emrini askere kimin verdiğini sordu. Kaplan, şunları yazdı: "Savcılık mı, Valilik mi, yoksa paralel iş mi? Açıklayın. Roboski' de topluca insan öldürmeyi, insanlık suçu işlemeyi zorunlu hata görenler, zorunlu aramadalar. Hükümetle defalarca görüştük; 'Sınır kapısı açın, sınır ticareti geliştirin kökten çözün, bir KHK yeter' dedik ötelediler. Roboski de adaletten kaçan ağır müebbetlik zihniyet, baskı, tahrik, gerginlik kaşımakta. İçişleri Bakanlığı'nı aradık, bu saatte özel kaleme ulaşılabiliyor, adli bir karar izlenimi var. Bakanla görüşmeye çalışıyoruz. Roboski toplu araması adli karar ise, HSYK sonrası, Adalet Bakanı bilgisi dahilinde mi, değil mi? Bakacağız. Roboski halkı çocukları dokunulabilir, bakan çocukları dokunulmaz, bu nasıl zihniyet."

diha

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.