1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Arap Birliği Türkiye'nin hava harekatlarını kınadı
Arap Birliği Türkiye'nin hava harekatlarını kınadı

Arap Birliği Türkiye'nin hava harekatlarını kınadı

Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi, Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesine yönelik gerçekleştirdiği hava operasyonlarını kınadı

A+A-

 Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi, Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesinde PKK'ye yönelik gerçekleştirdiği hava operasyonlarını kınadı. Haberde, Arabi'nin, "Irak'ın tüm topraklarındaki egemenliği, iyi komşuluk ilişkileri ve iki ülke arasındaki anlaşmalara saygı gösterilmesi ile gerilimi yükseltmeme" çağrısına yer verildi. Arabi'nin iki ülkenin güvenlik ve istikrarını daim kılmakla ilgili tüm konularda 'işbirliği için karşılıklı uzlaşıya dönme talebi' yaptığı belirtildi.

'Arap Birliği'nin bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını hedef alan tüm terör eylemlerini kınadığını' aktaran Arabi, 'bölgenin karşı karşıya olduğu muazzam zorluklarla mücadele, terör ve sınır ötesi tehditlerin ortadan kaldırılması, bölgedeki güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi için ikili koordinasyon ve işbirliğinin yoğunlaştırılmasını' istedi. 

KATAR: ÜYELERE SORULMADI

Öte yandan Katar, Arabi'nin Türkiye'ye yönelik açıklamalarına 'şerh koyduğunu' açıkladı. Katar resmi haber ajansı QNA tarafından yayınlanan Katar Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Arabi'nin değerlendirmesinin 'üye ülkelere danışmadan yapıldığı' belirtildi.

Açıklamada, Doha'nın 'sınırlarını korumak, güvenlik ve istikrarını muhafaza etmek için aldığı önlemler ve attığı adımlarda kardeş ülke Türkiye'nin yanında durduğu' ifade edildi.

'TÜRKİYE'NİN YASAL HAKKI VAR'

Türkiye'nin "BM Anlaşması'nın 51. maddesi çerçevesinde bireysel veya toplu şekilde kendini savunma ve nereden gelirse gelsin tehditi ortadan kaldırma hakkının" vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin terör örgütlerinin tehdidiyle karşı karşıya geldiği sınırdaki Suruç'ta gerçekleşen saldırıların ardından, bu tehditleri ortadan kaldırma ihtiyacı bir an önce hasıl oldu. Özellikle, Suriye rejiminin yıkıcı eylemleri, bu tür örgütlerin yayılmasına, etkin rol oynamasına yol açtı. Bu da uluslararası güvenlik ve barışa tehdit oluşturuyor. Genel Sekreter'in açıklaması ise bu hakkı inkar ediyor."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.