1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. AP Türkiye önergesini onayladı!
AP Türkiye önergesini onayladı!

AP Türkiye önergesini onayladı!

Brüksel'de toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda “Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin rolü ve bölgede tansiyonun tehlikeli bir şekilde artması” başlıklı önerge büyük çoğunlukla onaylandı.

A+A-

 

Euronews’in haberine göre, 601 Avrupa Parlamenteri evet oyu kullanırken 57'si hayır oyu kullandı. 36 parlamenter ise çekimser kaldı. Toplam 694 Avrupa Parlamenteri oy kullandı.

Bağlıyıcı olmayan önerge önümüzdeki hafta yapılacak ve özellikle Türkiye'nin tartışılacağı Avrupa Birliği Liderler zirvesine hazırlık niteliğinde. Önerge Avrupa Parlamenterlerinin zirveden beklentilerine yönelik görüşlerini içeriyor.

Önergede Türkiye'nin sondaj çalışmaları yürüttüğü Doğu Akdeniz'in Avrupa Birliği'nin istikrarı ve barış açısından kilit bir alan olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin tek taraflı eylemlerden kaçınmasının önemine vurgu yapılıyor; öte yandan Ankara'nın 'Milliyetçi savaş çığırtkanlığı söyleminden' uzaklaşması isteniliyor. Avrupa Birliği yetkililerine ve Avrupa Birliği ülkelerine çağrıda bulunan Avrupa Parlamenterleri şu ana kadar yürütülen çalışmaları memnuniyle karşılayarak Türkiye ile diyaloğun devam etmesini istiyor.

Önerge metninde neler var?

Metinde Doğu Akdeniz'in jeopolitik, ekonomik ve siyasi açıdan Avrupa Birliği için önemli bir bölge olduğu belirtiliyor.

-Onaylanan önergede Türkiye’nin 12 Eylül 2020’de sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i geri çekme kararı memnuniyetle karşılanıyor.

-Türkiye tüm komşularının toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duymaya davet ediyor.

-Ankara'nın 'Milliyetçi savaş çığırtkanlığı söyleminden' uzaklaşması isteniliyor.

-'Üye devletlere ve Avrupa Birliği'ne yönelik tehditlerin ve küfürlü dil kullanılmasının' kabul edilemez olduğu belirtiliyor.

- Türkiye’nin 15 Eylül 2020 tarihli Yavuz sondaj gemisinin görev süresini 12 Ekim 2020’ye kadar uzatmak için yeni bir Navtex çıkarma kararı kınanıyor.

-Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Almanya'nın bu durumuna çözüm arayışı memnuniyle karşılanıyor.

-Türkiye'nin AB'ye aday bir ülke olduğu ve Avrupa Birliği'nin önemli bir partneri olduğu hatırlatılıyor; demokrasi ve uluslararası kuralları en üst seviyede korumasının önemine vurgu yapılıyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları 24-25 Eylül tarihlerinde Brüksel'de Türkiye'ye yönelik atılacak adımları görüşecek.

Ankara’dan sert açıklama: Birçok yönüyle kabul edilemez

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, AP Genel Kurulu’nda kabul edilen 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararının “birçok yönüyle kabul edilemez” olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada AP'nin bugün Türkiye'yle ilgili aldığı tavsiye kararlarına değinilerek, "Üye ülkeler ve AP dahil tüm AB kurumlarına her seviyede yaptığımız girişimlere rağmen böyle yanlı bir tavsiye kararının kabul edilmiş olması, iyi niyet ve sağduyu ile bağdaşmamaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

Kararların “gerçeklerden uzak” ve “AB üyeleri arasındaki dayanışma gereği” alındığına işaret edilen açıklamada, "AP Genel Kurulu’nda ülkemiz ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler hakkında, sırf AB üyelik dayanışması adına ve bazı üye ülkelerin bencil çıkar arayışlarına hizmet amacıyla kabul edilen gerçeklerden uzak 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararı birçok yönüyle kabul edilemezdir" ifadeleri kullanıldı.

AP'nin tutumu "taraflı ve haksız" olarak eleştirilen açıklamada, "AP, bu taraflı ve haksız tutumuyla ve yetkisi olmadığı deniz hukukundaki geçersiz ve tek yanlı yorumlarıyla saygınlığını yitirmektedir" ifadelerine yer verildi.

AB kurumları ve AP'ye ülkeler arasındaki tartışmalı konularda hakkaniyetli olma çağrısı yapılan açıklamada, "Ne AP’nin ne AB’nin ne de AB üyesi devletlerin, üçüncü ülkelerin sınırlarını ve yetki alanlarını belirleme yetkisi bulunmaktadır. AP ve diğer AB kurumları çözüm ve Avrupa uzlaşması konusunda samimiyseler, sadece kolaylaştırıcı ve uzlaştırıcı tavır sergilemeli, aday ülke Türkiye’ye önyargısız yaklaşmalı, ülkeler arasındaki tartışmalı konularda hakkaniyetten yana durmalı ve taraf tutmamalıdırlar" değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye'nin “kendisine karşı gösterilen hak tanımayan tutumlar karşısında iyi niyet gösterdiği, kışkırtıcı eylemlere karşı ise sağduyulu bir yaklaşım sergilediği” ifadelerine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin kendisinin ve Kıbrıs Türk Kesimi’nin “uluslararası hukuktan kaynaklanan çıkarlarını da savunmaya devam edeceği” belirtildi.

AB üyeliği perspektifiyle Türkiye'nin işbirliği ve diyalogdan yana olduğuna da işaret edilen açıklamada, "Sayın Bakanımızın AP Dış İlişkiler Komitesi toplantısına hitabında ve AP üyelerine gönderdiği mektupta vurguladığı üzere, anlaşmazlıkların çözümünde her zaman diyalog ve müzakereyi tercih etmektedir. Öte yandan, AP’nin AB Konseyi ve Komisyonunu ülkemizle geniş ve kapsamlı diyalog yürütmeye davet eden ve Doğu Akdeniz’de kapsamlı ve stratejik güvenlik mimarisi ile enerji işbirliğine atıf yapan bu tavsiye kararının 9. maddesi tarafımızdan not edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.