1. YAZARLAR

  2. Fehmi KORU

  3. Anketler ne söylüyor? Söyledikleri doğru mu, yanlış mı? Pazar günü sürpriz olacak mı?
Fehmi KORU

Fehmi KORU

http://fehmikoru.com/
Yazarın Tüm Yazıları >

Anketler ne söylüyor? Söyledikleri doğru mu, yanlış mı? Pazar günü sürpriz olacak mı?

A+A-

Kamuoyu araştırması ciddi bir iştir. Bilimseldir. Kuralları da evrenseldir. Bu sebeple de siyasi hayatın vazgeçilmezidir.

Yöntemin en yaygın biçimde kullanıldığı ABD’de.. bazı başkanlar.. günlük politik tercihlerini bile.. sadece araştırma kurumlarına dayanmaz.. yanlarında sürekli tuttukları bu alanda uzman kişilerin kendilerine özel yaptıkları anketlere göre belirler…

- Reklam -


Ronald Reagan öyle bir başkandı.. Bill Clinton anket bağımlılığında Reagan’ı da geçmişti.. Donald Trump’ta şimdilerde görülen kampanya vaatleri ile seçildikten sonra izlediği politikalar arasındaki büyük farklılıkları da kendisine sunulan anketlere bağlayan gözlemciler var.

Yanılıyor anketler, kurumlar uyarıyor…

Ancak son zamanlarda büyük yanılgılar söz konusu oluyor kamuoyu araştırmalarında…

Yunanistan ve İngiltere (Brexit) oylamalarında kamuoyu araştırmaları gerçeğin yanına bile yaklaşamadı.

ABD’de de son seçimde araştırmalarda önde çıkan Hillary Clinton’ın başkanlığına hazırlananlar.. Donald Trump’ın başarısı karşısında şaşırdılar…

Bizde de 1 Kasım 2016 tekrar seçimini neredeyse bütün ciddi araştırma kurumları yanlış tahmin etti.

Dün birkaç araştırma kurumu Pazar günü yapılacak referandum sonucuyla ilgili son değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı. Görebildiklerim arasında, yeni bir kurum (Avrasya) hariç hemen hepsi, birbirine yakın öngörülerde bulunmuş… ‘Hata payı’ olarak ilân ettikleri oran da birbirinden fazla farklı değil; ince ve titiz birer değerlendirme oldukları oradan da belli.

Öyle olduğu halde hepsinde bizlere ‘uyarı’ yerine geçecek cümleler bulunuyor.

Tarhan Erdem ve Bekir Ağırdır’ın yönetimindeki KONDA sözgelimi. Okuyalım:

“Halen kararsız olan veya sandığa gitmeyeceğini belirtenlerin oranı toplamda yüzde 9’dur. Yaptığımız çok boyutlu istatistiki analizlerde kararsızların bir tercih lehine yöneleceğini gösteren bir bulguya rastlanmamıştır. (..) Bu bulgular araştırma hata payı dahilinde değerlendirildiğinde sonuca dair halen kesin bir yargıda bulunmak yanıltıcı olabilecektir.”

İbrahim Uslu’nun başında bulunduğu ANAR’ın anket sonuçları açıklamasının takdiminde de ilginç bir cümle var:

“Bu sonuçlarda, anketlerde kanaatini ‘yanlış’ olarak beyan eden utangaç seçmenlerin etkisini telafi edecek herhangi bir istatistiksel düzeltme yapılmamıştır.”

Her iki ‘uyarı’ da aslında “Bizim bulgumuz bu, ama sandıktan farklı bir sonuç da çıkabilir” demenin bir başka biçimi…

Nitekim kendileriyle bizzat görüştüğümde kurum yöneticileri.. anketçilere cevap verme isteksizliği.. hissedilen yanlış cevap verme eğilimi.. hâlâ tereddütlerin devam ettiğinin anlaşılması.. gibi sebeplerle kendi bulguları ile sandığa yansıyacak sonuçların farklı olabileceği ihtiyatını aktarıyorlar…

 

 

Yazının devamı için tıklayın 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.