
Ankara’dan Erbil’e ekonomik açılım!
Türkiye’nin, bağımsızlık referandumundan sonra Kürdistan’a karşı askıya aldığı bazı ilişkilerin normale dönmeye başlayacağı belirtildi.
Türkiye ile Kürdistan arasında yeni ekonomik adımlar atılıyor. Buna göre, Türkiye’nin Kürdistan ile kalkınma modelinden, bankacılık sektörüne, sınır kapılarından, inşaat sektörüne kadar bir dizi yeni ekonomik yatırım yapacağı belirtiliyor.
K24’ün, Türkiye Ekonomi Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, taraflar arasında yeni ekonomik adımlar atılacak.
K24’e konuşan bir kaynak, ilişkiler yeniden normalleşmeye doğru gittiğini aktardı.
Yeni ilişkilerde Türkiye ekonomisine büyük ivme kazandıran kalkınma modeli konusunda Erbil'e destek verileceği belirtiliyor.
Bununla beraber ekonominin güçlenmesi için Türkiye ile Kürdistan arasında ortak bir mekanizma kurulacak. Bu kapsamda sınır kapılarında yeni köprülerin açılacağı ifade ediliyor.
Ayrıca gelişen ticari ilişkiler finans yatırımlarını canlandırmak için Türk bankalarının Kürdistan’da şube ve temsilcilik faaliyetlerini büyüteceği belirtiliyor.
Buna göre, bölgede aktif olan devlet bankalarının yanısıra özel finans kuruluşlarının, faaliyet için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile yeniden temasa geçmeye hazırlandığı belirtiliyor.
Taraflar arasındaki finansal işbirliğinde önemli adımlar atılırken, iş dünyasının da ödemelerin düzenli yapılmasına yönelik beklentisi bulunuyor.
YENİ BİR SAYFA
K24’e konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Ekonomist Dr. Ahmet Oğuzdemir, “Türkiye’nin bölgede bütün ülkelerle ticari ilişkilerini geliştirmesi önemli. Ticaret hacminin arttırılması için Türkiye, Kürdistan Bölgesi açısından önemli bir üretici. Orası da çok önemli bir pazar. Önümüzdeki dönemde hem ekonomik ilişkilerin gelişmesi, hem diplomatik ilişkilerin gelişmesi önemli olacak” dedi.
İŞ DÜNYASI UMUTLU
K24’e konuşan Vanlı İşinsanı Mehmet Fatih Yılmaz, 2009’dan beri Kürdistan’da inşaat sektöründe çalıştığını belirerek, Türkiye’nin referandumdan dolayı aldığı tavır nedeniyle, Ekim 2017’den Nisan 2018’e kadar zaman zaman ekonomik sıkıntılar yaşadığını söyledi.
Yılmaz, ilişkilerin yavaş yavaş normale döndüğünü, sorunların da sonuna gelindiğini ifade ederek, artık iş dünyasının da ilişkilerin iyi olmasını istediğini vurguladı ve ekledi:
“2014’te IŞİD saldırısından ekonomik olarak etkilendiğimiz kadar, Türkiye’nin referandumdan dolayı aldığı tavır kadar etkilenmedik. Zaman zaman çalışanlara ödeme yapmakta sıkıntılar yaşadık. Bunun da böyle kalacağını sanmıyorum. Eğer seçimlerde şimdiki yönetimler kalmaya devam ederse, Türkiye ve Kürdistan Bölgesi arasında hem siyaset, hem de ekonomi normale dönecektir.”
2003’TEN BU YANA
Türkiye’nin 2003 yılında Kürdistan ile geliştirdiği siyasi ilişkileri her geçen yıla göre ileri bir seviyeye götürürken, ekonomik ilişkiler de bu orantıda devam etti.
İlişkilerin gelişmesiyle Türkiye ve Kürdistan arasında yeni sınır kapıları da açıldı.
Özellikle 2014 yılında yapılan 50 yıllık petrol anlaşması ve 2016’da da Habur Sınır Kapısı’nın güçlendirilmesi, Şırnak üzerinden doğalgaz hattı çalışmaları, finans sektörünün canlandırılması ve ekonomide ortak mekanizma kurulması girişimleri, ilişkileri daha ileri bir seviyeye götürdü.
Türkiye’nin Kürdistan’a sadece 2016 yılında özel sektör ve kamuda toplamda 464 milyar lira yatırım yaptığı belirtiliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.