1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Anayasada Kürtler hakkında 5 madde
Anayasada Kürtler hakkında 5 madde

Anayasada Kürtler hakkında 5 madde

Suriye Muhalefeti Müzakere Heyeti, içerisinde 2 Kürt ismin de yer aldığı Suriye Anayasa Komitesi listesini açıkladı.

A+A-

 

Listede, Suriye muhalefeti ile aynı cephede yer alan Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) Hewas Egid ve Zehra Muhammed’in adına da yer verildi.

 

K24’e konuşan Hewas Egid, “Seçilen isimler, muhalefet içerisindeki 7 siyasi tarafın temsilcileri. Suriye’de yaşayan halkların nüfus oranına göre seçilmemiştir” dedi.

Suriye krizinin çözümü noktasında henüz bir anlaşma sağlanamadığını belirten Egid, bunun nedeni olarak anayasanın temel maddeleri üzerindeki tartışmaları gösterdi.

Hewas Egid, tartışılan 12 ana maddenin Cenevre8 zirvesinde masaya yatırıldığını ve Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya sunulduğunu belirtti.

KÜRTLER’LE İLGİLİ MADDELER

Sözkonusu 12 maddeden 5’inin Kürtler’le ilgili olduğunu vurgulayan Egid, “Suriye Anayasa Komitesi, belirlenen 12 maddenin arkasında duruyor ve bunlardan 5’i Kürtler’le alakalı” şeklinde konuştu.

ENKS’li Egid’e göre Kürtler’i ilgilendiren özel maddeler şunlar:

1-Suriye tek uluslu ve tek dinli bir ülke değildir.

2- Arap sözcüğü ülkenin isminden çıkarılmalı.

3-Kürt ulusunun hakları kendi ülkelerinde yaşayan bir ulus olarak garanti altına alınmalı.

4-Kürt bölgelerinde Kürtçe resmi dil olmalı.

5-Kürtler’e yönelik tüm olağanüstü durum ve uygulamalara son verilmeli, bundan zarar gören halkın zararı tazmin edilmeli.

MERKEZİ OLMAYAN SİSTEM

Suriye’de öngörülen sisteme de değinen Egid, “Muhalefet Suriye’nin merkezi olmaması konusunda anlaştı. Ancak bu daha çok idari ve siyasi anlamada bir merkezi olmama durumu. Federalizm dahil tüm seçenekler tartışılmaya devam ediyor” dedi.

Egid, Suriye Anayasa Komitesi için muhalefetin 50, rejimin 50 isim belirlediğini ancak sivil toplumdan belirlenecek 50 ismin henüz netleşmediğini kaydetti.

Belirlen 150 isim arasından 45 ismin seçileceğini belirten Egid, “Siyasi anlaşmadan sonra sözkonusu 45 isim anayasanın yazım aşamasına geçecek” ifadelerini kullandı.

RUSYA : KÜRTLER DE OLMALI

Geçtiğimiz ay açıklama yapan Suriyeli muhaliflerin Moskova grubu temsilcisi ve Suriye Değişim ve Özgürlük İçin Halk Cephesi Başkanı Kadri Cemil, muhaliflerin garantör ülkelere (Rusya, İran ve Türkiye) anayasa komitesinin oluşturulması için aday listesi gönderdiklerini belirtmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Moskova ve Ankara’nın Suriye Anayasa Komitesi’nde Kürtler’in de temsil edilmesi konusunda temas halinde bulunduğunu kaydetmişti.

ENKS Yöneticisi Kawa Ezizi de kendilerinin Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) çatısı altında Anayasa Komitesi'nde yer alacaklarını açıklamıştı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.