1. YAZARLAR

  2. Berat Özipek

  3. Anafora kapılmamak için
Berat Özipek

Berat Özipek

serbestiyet
Yazarın Tüm Yazıları >

Anafora kapılmamak için

A+A-
 

Bizi yorup tüketen, enerjimizi emen bir gündemle geçiyor günlerimiz.

 

Dış siyasi gelişmeler de onu tamamlıyor. Türkiye’nin Batılı “müttefikleri” de Esad’ı ayakta tutarak Türkiye’nin Suriye üzerinden hırpalanmasını izliyor.

 

Ne kadar dayatılmış olursa olsun, “ben bu gündemin dışında kalacağım” deme lüksünüz yok.

 

Ama bütün bunların,içte yapılması gerekenlere ilişkin olarak dikkatimizi dağıtmaması mümkün.

 

Önümüzde bir anayasa meselesi var, artık epeyce kristalleşmiş demokratikleşme adımları var, Alevi meselesinde çoktan atılması gerekirken atılmayan adımlar var.

 

Görüntüyü netleştirmek için

 

Son 3-4 yıldan bu yana bu ülkede her şey birbirine karıştı. Gezi’den beri Ak Parti hükümeti demokrasi konusunda eski bariz söylem üstünlüğünü kaybetti. Eskiden ona sınıfsal, ideolojik veya İslam nefreti nedeniyle diş bileyenlerin bile onun ülkenin başlıca demokrasi lokomotifi olduğunu reddedemeyeceği günler geçmişte kaldı.

 

Önceden onu ulusalcılık, Atatürkçülük gibi kavramlar üzerinden sıkıştıranlar da iyimser bir yaklaşımla bakarsak demokratlaştılar, iyimser yaklaşımla bakmazsak da demokrasi üzerinden sıkıştırmanın çok daha işlevsel olduğunu anladılar.

 

Şimdi her şey birbirine karışmış durumda. Cumhuriyet mitinglerini destekleyen en statükocu çevrelerin veya CHP’nin bile genel bir demokrasi söylemi üzerinden onu sıkıştırmaya çalıştığı bir dönemdeyiz.

 

Böyle bir ortamda tekrar taşları yerine oturtmak ve görüntüdeki bulanıklaşmayı gidermek için yapılması gereken, yeni bir demokrasi hamlesiyle bu atmosferi dağıtmak ve her şeyin çok net biçimde görülebileceği bir tutum almak olmalı.

 

Yeni Anayasa bunun turnusol testi olabilir: Resmi ideolojiden arınmış, etnik kimlikler üstü kapsayıcı bir vatandaşlık tanımı yapan, adem-i merkeziyet ve özerklik tartışmalarını bitirecek bir anayasa, kaçınılmaz biçimde herkesi tutum almaya zorlar; herkesin asıl yüzünü göstereceği bir sınav ve gerçek demokratlığın mihenk taşı olur.

 

Anayasa için girişimde bulunmak, dikkatleri sahici meselelere yöneltir, gündemi de belirler.

 

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.