1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Almanya’dan Türkiye ve Yunanistan’a çağrı
Almanya’dan Türkiye ve Yunanistan’a çağrı

Almanya’dan Türkiye ve Yunanistan’a çağrı

Alman Hükümeti, Türkiye ve Yunanistan'a Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınma, doğrudan görüşmeleri başlatma çağrısı yaptı.

A+A-

 

Hükümetin Berlin'deki olağan basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri yakından izlediklerini, Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimin yeniden tırmanıyor olmasından da “büyük endişe” duyduklarını söyledi.

Seibert, “Yunanistan ve Türkiye’nin, acilen doğrudan görüşmeleri gerekiyor, bu büyük önem taşıyor. Birbirleriyle doğrudan, deniz hukukuna ilişkin ihtilaflar dahil konuları görüşerek, çözüme kavuşturmaları önemli” ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’ın yeniden iki ülke arasında devreye girip girmeyeceği sorusuna ise Seibert, “Federal Hükümet, her iki tarafla iletişim halinde. Yapıcı katkı sunabileceği durumda, gereğini yapacaktır. Ama belirleyici olan iki taraf arasında doğrudan diyalogun olmasıdır” dedi.

“ENDİŞEYLE NOT ETTİK”

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Christofer Burger ise Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sismik araştırma faaliyetlerini yeniden başlatma kararını “endişeyle not ettiklerini” açıkladı.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın uluslararası hukuka riayet edilmesi ve Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınılması gerektiği yönündeki çağrısını hatırlatan Burger, “Sondaj faaliyetleri yanlış bir sinyaldir. Tek taraflı adımlar, bizi hiçbir şekilde çözüme yaklaştırmıyor. Türkiye bu tür adımlarla AB ile ilişkilerine ilave yük binmesine yol açıyor” diye konuştu.

Alman Dışişleri Bakanı Maas’ın son günlerde her iki tarafla diyalogu sürdürdüğü bilgisini paylaşan sözcü yardımcısı Burger, “Her iki tarafa, açıkta kalan tüm sorulara müzakereler yoluyla yanıt bulma, planlandığı gibi Atina ile Ankara arasında ikili diyalogu başlatma çağrısını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinin “egemenlik hakkı” olduğunu savunuyor. Yunanistan ise bunu “siyasi ve askeri kontrol çabası” olarak değerlendiriyor. (Kaynak: DW)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.