1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Almanya’dan Hizbullah hamlesi
Almanya’dan Hizbullah hamlesi

Almanya’dan Hizbullah hamlesi

Federal Parlamento’daki Birlik Partileri CDU/CSU, SPD ve FDP’nin hazırladıkları ortak bir tasarıyla, Angela Merkel hükümetinin Hizbullah'ın siyasi kanadının ülkede faaliyette bulunmasına yasak getirmesini talep edecekleri belirtildi.

A+A-

 

Alman Basın Ajansı DPA’nın eline geçen ve önümüzdeki hafta Perşembe günü Federal Meclis’in bu yılki en son oturumunda oylayacağı öğrenilen tasarıya göre, Hizbullah’ın siyasi ve askeri kanatları arasında ayrımın kaldırılması ve örgütün faaliyetlerinin tümden yasaklanması talep ediliyor.

Hizbullah’ın askeri kanadının faaliyetleri ve propaganda çalışmaları Almanya’da 2013 yılında yasaklanmıştı. Söz konusu tasarı, Hizbullah’ın terör listesine eklenmesini de öngörüyor.

Hükümetteki koalisyonun ortakları Birlik Partileri ve SPD, mecliste çoğunluğa sahip olduğu için tasarının kabul edileceğinden yola çıkılıyor. Hizbullah’ın faaliyetleriyle ilgili kısıtlama isteyen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) tarafından hazırlanan başka bir tasarı, geçen haziran ayında meclisteki diğer partilerin oylarıyla reddedilmişti.

Son aylarda dışişleri, içişleri ve adalet bakanlıklarıyla, söz konusu partilerin temsilcilerinin hazırladığı yeni taslağın ana noktasının, Hizbullah’ın Alman Dernekler Yasası gereğince yasaklanması olduğu öğrenildi. Yasaya göre, ‘terörle ilişkisi olduğu’ gerekçesiyle faaliyetleri yasaklanan derneklerin, para toplamaları, sosyal çalışmalarını sürdürmeleri ve gösterilerde örgütün sembollerini kullanmaları da yasaklanıyor. Almanya daha önce PKK ve DAİŞ’e yönelik benzer bir yasağı uygulamaya koymuştu.

TASARI KABUL EDİLİRSE HİZBULLAH’A YAKLAŞIM TÜMDEN DEĞİŞİR

Tasarı kabul edilirse, Almanya’nın Hizbullah’la ilgili yaklaşımı da tümden değişecek. Merkel hükümeti uluslararası baskının da etkisiyle Hizbullah’ın siyasi kanadının yasaklanmasını uzun bir süredir tartışıyor.

Hükümette şimdiye kadar yasağa karşı çıkanların, özellikle Lübnan’da faal olan Hizbullah’la birlikte tüm siyasi aktörlere eşit mesafede durulması gerektiğini savundukları, ayrıca yasak kararının İran’la ilişkileri de olumsuz etkileyebileceğini öne sürdükleri biliniyor.

Almanya, İran'ın en önemli ticaret ortaklarından biri. Yüzlerce Alman şirketi, ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen dolaylı veya doğrudan İran’la iş yapmayı sürdürüyor.

Federal Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkili, geçen haziran ayında yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın Almanya’daki etkinlikleri konusunda ellerinde çok sayıda dosya ve suçlayıcı belge bulunduğunu, ancak dış politik nedenlerden yasaklanmasının söz konusu olmadığını söylemişti.

ABD yönetimi yasak konusunda Almanya’ya bir süredir baskı yapıyor. Nitekim Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 4 Haziran’da Berlin’i ziyaretinde BaşbakanAngela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas’la yaptığı görüşmelerde, Hizbullah'ın İngiltere ve Hollanda'da yasaklandığını belirterek, Almanya'da da yasaklanması talebini tekrardan gündeme getirmişti.

(Kaynak: VOA)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.