1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Almanya: INF'siz dünya daha tehlikeli
Almanya: INF'siz dünya daha tehlikeli

Almanya: INF'siz dünya daha tehlikeli

Trump yönetiminin INF'den çekilmeye başlamasına NATO'nun 'tam destek' açıklamasına karşın, Almanya endişeli. Maas "INF'siz daha az güvenlik olacak" diye tweetledi, Merkel INF müzakerelerinin devamını istedi.

A+A-

 

 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilme sürecini başlatması üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas dünyanın daha güvensiz bir yer haline geldiğini belirtti.

 

Maas, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

"ABD, INF'den çıkmak istiyor. Maalesef Rusya, anlaşmaya bağlılığını yeniden tesis etmeye hazır değil. Bu anlaşma olmaksızın daha az güvenlik olacak. Silahlanmaya ilişkin değil, herkesi kapsayan silah kontrol mekanizmasına ilişkin tartışmaya ihtiyacımız var."

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la ortak basın toplantısında konuya değindi.

 

ABD'nin INF'den çekilmesinin NATO için ne anlama geldiğine ilişkin soruyu yanıtlayan Merkel, bu konunun son haftalarda NATO içinde ele alındığını belirtti.

Görüşmeleri sürdürmek için 6 aylık süreyi kullanmak gerektiğini söyleyen Merkel, şöyle konuştu:

"Bizim için Rusya'nın sözleşmeyi ihlal ettiği açıktır. Bundan dolayı Rusya ile de konuşmak lazım. Biz Alman tarafı olarak, hem Almanya Dışişleri Bakanı hem de ben, bu 6 ay içinde yine de görüşmeler yapmak için her şeyi yapacağız."

NATO'nun bu durumu dikkatli bir şekilde analiz edip sonuçlar çıkaracağını sözlerine ekledi.

Trump yönetiminin "Rusya tarafından zaten ihlal ediliyor" iddiasıyla INF'den çekilme kararı sonrası takvime açıklık getiren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bugünkü basın toplantısında, anlaşmadan doğan yükümlülüklerini cumartesi günü askıya alacaklarını duyurmuştu.

 

AVUSTURYA: ABD'NİN KARARI ÜZÜNTÜ VERİCİ

Alman mevkidaşı gibi Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl de ABD'nin INF'den çekilmeye başlamasının üzüntü verici olduğunu belirtti.

Kneissl, Moskova ile Washington'ı anlaşmaya korumaya yönelik diyaloğu sürdürmeye çağırdı.

1987 yılında ABD ile Sovyetler arasında imzalanmış INF'nin Amerikan-Rus ilişkilerindeki gerilimin azalmasının başlangıcı ve dolayısıyla Soğuk Savaş'ın sona ermesi yolunda yaşanan önemli bir gelişme olduğunu anımsatan Avusturya Dışişleri Bakanı şöyle konuştu:

 

'ABD, KAYGILANMAMIZ İÇİN GEREKÇE SUNUYOR'

"ABD, yeni silahlanma yarışından ve silahların kısıtlanmasına ilişkin diğer önemli anlaşmaların iptalinin önünü açmasından kaygılanmamız için gerekçe sunuyor. Mevcut anlaşmaları korumalıyız, zira onlar güvenliğimizi sağlıyor. Orta menzilli füzelerin 30 yıl aradan sonra yeniden konuşlandırılması, Avrupa'daki nükleer tehdidi hissedilir derecede artırır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.