1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Albayrak: Bütçenin en önemli özelliklerinden biri tasarruf
Albayrak: Bütçenin en önemli özelliklerinden biri tasarruf

Albayrak: Bütçenin en önemli özelliklerinden biri tasarruf

A+A-

 

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu hakkında Genel Kurulu'a hitap ediyor. 2019 yılı bütçesini Genel Kurul'a sunan Albayrak, FED'in sıkılaşmaya gitmesiyle gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının azalacağına dikkat çekti. Albayrak bu yıl yüzde 3.8, 2019'da yüzde 2.3 büyüme beklediklerini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmeler Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın yönetiminde başladı.

2019 yılı bütçe sunuş konuşmasını yapan Hazine ve Maliye Berat Albayrak, kasımdan sonra aralık ayında da enflasyonla mücadelede güçlü bir performansın yakalanacağına inandığını söyledi.

 

2018 yılında cari açığın 36 milyar doların altına inmesini beklediklerini ifade eden Albayrak, "Ağustos ve eylül aylarında verilen cari fazlalardan sonra ekim ve kasım aylarında da cari fazla vereceğimizi hep beraber göreceğiz" dedi.

Albayrak, personel harcamalarıyla ilgili olarak, "Personel ücretlerine 2019 yılı içerisinde yansıtılacak olan enflasyon farkı ödemeleri ile 2018 yılında kadroya geçen taşeron işçilerin ücret ödemeleri nedeniyle personel giderleri yüzde 35,6 artarak 216 milyar 570 milyon liradan 293 milyar 678 milyon liraya yükselmiştir" şeklinde konuştu.

'2019'DA YÜZDE 2.3 BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUZ'

Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

-Ekonomik aktivitedeki göreceli ivme kaybı ülkelerdeki büyüme kaybından kaynaklanmıştır. Küresel ekonomide aşağı yönlü risk faktörleri ağırlığını koruyor. Finansal istikrarı desteklemek amacıyla gerekli tedbirler alındı, bunun finansal piyasalar üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlandı.

 

— Sıkı para ve maliye politikaları uygulanarak, enflasyon cari işlemler risklerimiz minimize eden bir büyüme patikası izlenecektir. Yılın 3. çeyreğinde iç talep ivme kaybetmiştir, ancak aldığımız tedbirlerle olumsuzlukları en aza indirdik.

— Enflasyona dair gelişmelerde döviz, enerji, işlenmemiş gıda ve güçlü talep artışı belirleyici oldu. 2018'de yüzde 3.8, 2019'da yüzde 2.3 büyüme öngörüyoruz. 2018'de işsizlik verisini yüzde 11.3 seviyesinde öngörüyoruz.

'ENFLASYONLA MÜCADELEDE GÜÇLÜ PERFORMANS YAKALAYACAĞIZ'

- Enflasyonla mücadelede güçlü bir performans yakalayacağımıza inanıyoruz. Dengelenme süreci enflasyon göstergelerinde de etkisi gösterdi. 2018 yılı aralık ayında da enflasyonla mücadelede güçlü performans yakalayacağız. 2018'de 170 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşacağız.

 

— 2018'de cari açığın 36 milyar doların altında olmasını öngörüyorum.

— Kamu borç yükümüz tarihin en düşük seviyelerindedir. Merkezi hükümet bütçe açığının GSYH'ye oranını 2018 yılında yüzde 1.9, 2019 yılında yüzde 1.8 olacağını öngörüyoruz.

— Merkezi yönetim bütçe giderlerinin 2018'de 821.8 milyar TL, gelirlerinin 749.6 milyar TL, bütçe açığının 72.1 milyar TL olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2019'da ise bütçe açığının 80.6 milyar TL olmasını bekliyoruz.

'BÜTÇEMİZDEN EN BÜYÜK PAYI EĞİTİME AYIRIYORUZ'

— Bütçemizde tek seferlik gelirlere yer vermedik. Tek seferlik gelirler kalıcı harcamaların finansmanı için düşünülmedi. Tek seferlik gelir durumunda bu bütçemize pozitif katkı yapacaktır.

 

- Bütçenin en önemli özelliği tasarruftur. Özellikle altyapı yatırımları bir doygunluğa ulaştığı için bu noktada tasarruf var.

— 2019'da da bütçemizden en büyük payı eğitime ayırıyoruz. Eğitime ayırdığımız kaynağı 2019'da 161 milyar liraya çıkarıyoruz, vergi gelirlerinin yüzde 21'ini eğitime harcayacağız. 2019'da bütçeden yatırımlar için 65.1 milyar lira, reel kesim destekleri için 32.8 milyar lira kaynak ayırıyoruz.

— Çok kısa bir süre içerisinde Hazine garantili bir altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı daha gerçekleştireceğiz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.