1. YAZARLAR

  2. Mehmet OCAKTAN

  3. Akıl ve özgürlük yoksa üniversite de yok
Mehmet OCAKTAN

Mehmet OCAKTAN

Karar Gazetesi
Yazarın Tüm Yazıları >

Akıl ve özgürlük yoksa üniversite de yok

A+A-

Uzun zamandır nefes almakta zorlandığımız bir Türkiye atmosferinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin Akademik Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmayı dinlerken birazcık olsun daha rahat nefes aldığımı hissettim.

Anayasa Mahkemesi’ne göre bilimsel, idari ve mali özerkliğin, aslında üniversite özerkliğinin de ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizen AYM Başkanı Arslan’ın “Aklınızı ve beyninizi kimseye kiraya vermeyin” cümlesiyle başladığı konuşmasındaki şu ifadeleri belki de bütün üniversitelerin kapılarına asmak gerekiyor:

“Üniversite denildiğinde aklıma bu 3 kavram geliyor. Üniversite, evrensel değerler temelinde bilimsel bilginin üretimi, öğretimi ve öğrenimiyle uğraşan hocalar ve öğrenciler birliğidir. Akıl, özgürlük ve çeşitlilik, üniversiteyi tamamlayan, niteleyen temel kavramlar. Bilginin üretimi ve teknolojiye dönüşmesi ancak akılla ve aklın kullanılmasıyla mümkündür. Bu nedenle aklını askıya almış veya tatile göndermiş bir üniversite veya üniversite camiası düşünülemez. Akılsız üniversite olmaz. Aklı kullanmak zihinsel bir kimlik ve ergenlik meselesidir.

yazının devamı

Önceki ve Sonraki Yazılar