1. YAZARLAR

  2. Hüseyin Yayman

  3. AK Parti’nin ikinci on yılı
Hüseyin Yayman

Hüseyin Yayman

Vatan
Yazarın Tüm Yazıları >

AK Parti’nin ikinci on yılı

A+A-

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) yarın olağanüstü kongresi var.

Kongre, parti ve ülke siyasetinde yeni sayfa açacak. Muhalefet farkında olmasa da kongre AK Partinin ikinci on yılının kapısını aralama niteliği taşıyor. Parti geçiş dönemini sorunsuz atlatırsa ‘hakim parti’ niteliğini daha da pekiştirecek.

İster aritmetik, ister politik bir okuma yapılsın geçen dokuz seçim ‘AK Parti’nin rakibinin ve alternatifinin’  kendisi olduğunu gösterdi. AKP bölünmez ve major sorunlar yaşamazsa muhalefetin beklediğinden çok daha uzun iktidarda kalabilir. Muhalefetin acilen ‘öğrenilmiş çaresizlik’  sendromunu aşıp, topluma umut vermesi ve siyaset yapması gerekiyor.

Yeni siyaset kongresi

AK Parti, 90’lı yılların travması sonucu iktidara geldi. 2002 seçimlerinde toplum ‘DSP-ANAP-MHP-DYP-CHP’ye tepki oyu verdi. Seçmen bu partileri tasfiye ederken siyasetin yapması gereken değişimi kendisi yaptı. AK Parti’yi iktidara ‘yenilik isteyen mutsuz sosyoloji’ taşıdı. 

AK Parti ‘süreklilik içinde değişim’ siyasetiyle başarılı bir pratik ortaya koydu. Başarılı diyorum çünkü başarılı olmasaydı kendisinden öncekiler gibi tasfiye edilecekti.Toplum başarılı gördüğü için üç seçimdir tek başına iktidar yaptı. 

Bu bağlamda yarınki kongre 2002 ile başlayan parantezin kapanması anlamına geliyor. AK Parti’nin şimdi bize yeni bir söz söylemesi gerekiyor. Daha önce de ifade ettim ‘yeni bir hikaye’ yazması icap ediyor. Kongre ve bir gün sonra ilan edilecek yeni hükümet bu hikayenin parametrelerinin ortaya konduğu yer olacak. 

Yeni dünya, yeni Türkiye

Doksanlı yıllarda üniversitede öğrencisiydik. Anavatan Partisi’nin düşüşünü, Refah Partisi’nin yükselişini yaşayarak öğrendik. 1991 seçimlerine RP-MÇP-IDP ‘kutsal ittifakıyla’ giren RP, Özal döneminin sonunu ilan etti. Bu rüzgarla 1994 yerel seçimlerinde sürpriz yapan RP, 1995’te birinci olacağının işaretini verdi. 

1995 seçimlerine girerken RP’nin duvarları süsleyen temel sloganı ‘Yeni Bir Dünya’ idi. RP bu seçimde büyük bir zafer kazandı ve birinci oldu. Yarınki AK Parti kongresine giderken duvarları ‘Yeni Türkiye’ mottosunun süslediğini görüyoruz. Yeni Bir Dünya sloganı, ülke siyasetinde yeni bir dönemin kapısını araladığı gibi ‘Yeni Türkiye’ sloganı da siyasette yeni bir tabula rasa olacak.

2023 yolu 2015’ten geçiyor!

Kurmay kadronun bahsettiği yeni siyaset paradigması hayata geçirildiğinde AK Parti çıtayı bir üst noktaya taşıyacak. 30 Mart seçimlerinde % 45, cumhurbaşkanlığı seçiminde % 52 oy alan parti olağanüstü bir gelişme olmazsa 2015 seçimlerinde birinci olacak.

Nasıl ki 1989 yerel seçimleri, 1991 genel seçimlerinin; 1994 yerel seçimleri 1995 genel seçimlerinin erken habercisi olduysa 2014 yerel seçimleri de, 2015 genel seçimlerinin işaretlerini veriyor. Muhalefet seçim çalışmalarına şimdiden başlamazsa belli ki yeni bir yenilgi alacak. 

Muhalefet ne vaat edecek?

AK Parti, 2015 seçimlerini kazanması durumunda ise 2019 seçimleri şimdiden çantada keklik seçim olacak. Çünkü 2015 seçimini kazanan iktidar partisi mega projeleri adım adım hayata geçirecek. Milli gelir 15 bin Dolar’ın üzerine çıkmış, üçüncü havalimanı, üçüncü köprü bitmiş, hızlı tren Sivas’a ulaşmış olacak. 

Yazının tamamı için tıklayınız

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.