1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. AK Parti’den KHK’lı seçmenlerin oylarına ‘iptal’ talebi
AK Parti’den KHK’lı seçmenlerin oylarına ‘iptal’ talebi

AK Parti’den KHK’lı seçmenlerin oylarına ‘iptal’ talebi

AK Parti, İstanbul seçiminin iptali için YSK'ye, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi içeren ek dilekçe sundu.

A+A-

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle yaptıkları olağanüstü itiraza ilişkin, KHK ile kamudan çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi içerir ek dilekçe sunduklarını açıkladı.

 

AA yaptığı açıklamada Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için KHK ile kamu hizmetinden çıkarılmış 14 bin 712 kişinin oy kullandığını tespit ettiklerini söyledi.

 

Mahkeme kararı ile kısıtlı olduğu tespit edilen 424 kişiyi daha belirlediklerini ifade eden Yavuz, söz konusu seçmenlerin bulunduğu listeyi YSK'ye ilettiklerini kaydetti.

 

AK Parti, İstanbul'daki seçim sonuçlarıyla ilgili olağanüstü itiraz dilekçesini 16 Nisan'da YSK'ye sunmuştu.

 

CHP’den AK Parti’ye tepki

 

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu AK Parti’nin söz konusu girişimine ilişkin, "Daha önce KHK'lilerin akrabaları bile oy kullanamaz denmişti. Çok vahim bir durum" dedi.

 

“Kimlerin oy kullanamayacağı madde 8'de açıkça belirtiliyor” diyen Canan Kaftancıoğlu, sözlerine şunları ekledi:

 

“KHK ile atılanların oy kullanamaması gibi bir durum yok. Akıllarına estiği gibi farazi şeylerle başvurular yapıyorlar, bu mümkün olmaz. KHK ile işten attığınız kişileri seçimi kaybettikten sonra oy kullanamaz denmesi hukuki değil. Kendileri de biliyor. Kaybettiklerini görünce hukuksuz bir şekilde geçersiz oyları saydırdılar. Bununla da yetinmediler, tüm oylar sayılsın diye dilekçeler verdiler.”

 

İstanbul belediye başkanlığına seçilen CHP’li Ekrem İmamoğlu 17 Nisan günü il seçim kurulundan mazbatasını almıştı.

 

AK Parti’nin 44 sayfadan oluşan itiraz dilekçesinde, seçimin iptali ve yenilenmesine ilişkin gerekçeler arasında, sandık başkanı ve sandık kurulu üyelerinin kamu görevlisi olması gerektiğinin yasal zorunluluk olduğu anımsatılarak, 31 bin 280 sandık başkanından, 6 bin 539’unun kamu görevlisi olmayanlar, yine bu sandıklarda görev yapan sandık kurulu üyesinin de 13 bin 84’ünün kamu görevlisi olmayanlar arasından seçildiği belirtilmişti.

 

Bu rakamın toplamının da 19 bin 623 olduğu kaydedilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.