1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. AİHM’den Kürtçe kararı; eğitim hakkı ihlal edildi!
AİHM’den Kürtçe kararı; eğitim hakkı ihlal edildi!

AİHM’den Kürtçe kararı; eğitim hakkı ihlal edildi!

A+A-

 

 

İstanbul Üniversitesi’nde seçmeli Kürtçe dersi talep edince disiplin soruşturmasına maruz kalan öğrencilerle ilgili kararını açıklayan AİHM, öğrencilere verilen cezalarla eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Sekiz öğrencinin Kürtçe dersi almak için verdiği hukuk mücadelesi, dün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde sonuçlandı.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre; AİHM, üniversitede seçmeli Kürtçe dersi açılması için başvurduktan sonra ya okuldan atılan ya uzaklaştırılan öğrencilerin başvurusunu sonuçlandırdı; öğrencilerin disiplin cezalarına maruz kalmasını hak ihlali olarak tanımladı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde eğitim hakkının düzenlendiği 2/1 maddesini ihlalden suçlu bulunan Türkiye, öğrencilere 1500’er Euro manevi tazminat ödeyecek.

"İfade özgürlüklerini kullandılar"

İstanbul Üniversitesi’nde öğrenim gören Kürt öğrenciler, Kürtçenin seçmeli ders olarak açılması için Rektörlüğe başvuru yaptı. Üniversite Kürtçe dersi açmadı ama disiplin soruşturması açtı.

Hakkârili Mehmet Halit Çölgeçen, Bingöllü Mürsel Bek, Diyarbakırlı Münür Ay, Muşlu Ruken Buket Işık ve İstanbullu Übeyt Salim, Yavuz Uçak, Mustafa Çalışkan, Ali Turğay da haklarında disiplin cezası verilen öğrencilerdendi. İstanbul Üniversitesi Disiplin Kurulu, 2002 yılının Şubat ve Mart aylarında yaptığı toplantılarda, Rektörlüğe dilekçe veren öğrencilerden 32’sine okuldan atılma, 38’sine iki dönem uzaklaştırma, 7 öğrenciye de bir dönem uzaklaştırma cezası verdi.

Öğrencilerin idare mahkemelerine dava açmasının ardından yürütmeyi durdurma kararları verildi. Bu kararın ardından okula devam etmelerine ve bütünleme sınavlarına girmelerine izin verildi. Aralık 2002’de İdare Mahkemesi, öğrencilere verilen cezaların kanunsuz olduğuna hükmederek disiplin cezalarını feshetti. Mahkeme, öğrencilerin verdikleri dilekçenin ya da fikirlerini ifade etmelerinin, disiplin cezasının mazereti olamayacağını ifade etti. Öğrencilerin açtığı tazminat davası ise reddedildi. Tazminat davasını reddeden mahkeme, gerekçe olarak öğrencilerin bütünleme sınavlarına girebilmesine izin vermesini gösterdi. Sekiz kişinin AİHM başvurusu ise bugün sonuçlandı ve AİHM, öğrencilerin okulunun uzamasına sebep olan disiplin cezalarıyla eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.