1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ahmet Türk: Kobani’ye devletin bilgisi dahilinde gittim
Ahmet Türk: Kobani’ye devletin bilgisi dahilinde gittim

Ahmet Türk: Kobani’ye devletin bilgisi dahilinde gittim

Altı yıl sonra başlatılan Kobani soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

A+A-

 

Ahmet Türk, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Kobani soruşturmasına, Mardin'den Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla soruşturma savcısına ifade verdi.

Mardin Adliyesi’ne gelen Türk'e, HDP Milletvekili Pero Dündar, partililer ve avukatları eşlik etti.

MA’nın haberine göre, Türk’e, HDP'nin 6-8 Ekim tarihlerinde Genel Merkezi’ne ait sosyal medya sayfalarından yapılan paylaşımları, HDP MYK'si tarafından yapılan açıklama, 20 Eylül 2014'te basına verdiği demeçler ile Kobanê'de çatışmaların sona ermesinin ardından kente giden heyette yer almasına dair sorular soruldu.

İfadesinde Kobani'ye devletin bilgisi dahilinde gittiklerini belirten Türk, “Kobani’de insanlık dramı yaşanıyordu. 15 binden fazla mülteci oraya gelmiş bu mültecilere yardım konusunda sadece bizler yardım çağrısı yapmadık, devletin kendisi dahi bu konuda yardımda bulundu. Yine Mardin Valisi ile birlikte yardımları organize ettik. Bu konuda bazı açıklamalarım var ama açıklamalarımda gerçekten ifade ettiğiniz gibi, bir yardım, dayanışma ve halkın yardım konusunda duyarlığını dikkate alma yönünde bir çağrı idi” dedi.

O dönemde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunu anımsatan Ahmet Türk, “Kobani'ye gittim, Urfa Valisinin ve Suruç Kaymakamlığının izni ile gittim. Oradaki duruma bakmak, oradaki yıkılmış binaları tespit etmek, oradaki durumun ne olduğunu öğrenmeye yönelik bir ziyaretti. Bu ziyareti 10-15 kişilik grupla yaptık. Buraya izin dahilinde gittik” şeklinde konuştu.

Oradaki durumu görmeye dönük yardım konusunda neler yapılabilir konusunu konuştuklarını herhangi bir örgüt yöneticisi görüşmediklerini ifade eden Türk, şunları söyledi:

“O dönemde sizde biliyorsunuz, Irak Federe Yönetimi ile silah, zırhlı araçlar gönderildi. O dönemde bizim gitmemiz, devletin o konudaki yaklaşımından kaynaklanıyor. Çünkü Irak'dan malzemeler gitti, zırhlı araçlar Türkiye üzerinden gitti, bizim gidişimiz izinli bir gidiş, Vali'nin Suruç Kaymakamlığının izni ile yaptığımız ziyarettir. Bu ziyareti sadece biz yapmadık, izin dahilinde bir çok grup gitti. Durum budur. Yapılan suçlamalar fezlekelerdeki suçlamaları kabul etmiyorum. Kesinlikle 6-8 Ekim olaylarında Mardin'de idim. 1-2 esnafın camı kırılmıştı, onları ziyaret ettim.”

Adliye çıkışı soruşturmaya dair açıklama yapan Türk, soruşturmanın hukuksuz olduğunu belirterek, "Bu soruşturmanın adil olmadığını, 6 yıl sonra böyle bir davanın açılması, siyasi bir karar olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Türk'ün adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi.

Ne olmuştu?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu'nun da tutuklu bulunduğu 2014'te yaşanan Kobani olaylarına ilişkin soruşturması kapsamında, 25 Eylül'de 82 siyasetçi hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı.

Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna, Nazmi Gör,  Beyza Üstün, HDP'li Can Memiş, Gülfer Akkaya, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, eski HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Ayla Akat Aka, Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve Dönem Sözcüsü Perihan Koca, HDK-HDP Kadın Meclisi üyesi Dilek Yağlı, HDP'li Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi (RTÜK) Ali Ürküt gözaltına alınmıştı.

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekili Ayla Akat Aka, Eski BDP Eş Genel Başkanı ve milletvekili Emine Ayna, HDP eski MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, eski HDP Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt ve eski milletvekili Prof. Dr. Emine Beyza Üstün tutuklanmıştı.

Eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya, yurt dışı yasağı konularak serbest bırakılmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.