1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMA - İNCELEME

  3. ‘Ahıska’dan Kürtler de sürüldü, onlar da anılsın’
‘Ahıska’dan Kürtler de sürüldü, onlar da anılsın’

‘Ahıska’dan Kürtler de sürüldü, onlar da anılsın’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ahıska Türkleri’nin 1944 yılındaki sürgünlerini anma toplantısına katılmasının ardından araştırmacı yazar Müfid Yüksel, Ahıska’dan Türkler dışında Kürtlerin de sürüldüğünü dile getirerek, onların da anılmasını istedi

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Aralık 2019 Salı günü “Sürgünün 75. Yılında Ahıska Türkleri Anma Programı'na katılmıştı.

 

1944 yılında Sovyetler Birliği tarafından sürgün edilen Ahıska Türkleri için şiir okuyan Erdoğan, "Herkes sessiz kalsa da biz her platformda Ahıska Türklerinin davasını savunmaktan geri durmayacağız" demişti.

Anma töreninin ardından araştırmacı yazar Müfid Yüksel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şöyle bir iddiada ve uyarıda bulundu:

Ahıska Türklerinin yanı sıra, 1944'te Ahıska Kürtleri de Stalin tarafından beraberce Orta Asya'ya sürüldüler. Aynı kaderi birlikte paylaştılar. Stalin'in aynı zulmüne uğrayan, Ahıska Türkleri ile aynı kaderi paylaşan, sürgüne maruz kalan Ahıska Kürtlerinden niye söz edilmiyor?

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Yüksel, 1944’te Ahıska’dan sürgün edilenlerin üçte birinin Kürt olduğunu ve Ahıskalı Kürtlerin neredeyse tamamının sürgüne tabi tutulduklarını öne sürdü.

Yüksel,  Ahıska Kürtlerinin çoğunluğunun halen sürüldükleri Kırgızistan’da yaşamaya devam ettiklerini de söyledi.

“Sürülen Ahıska Kürtleri’nin de gündeme getirilmesi lazım” 

Yüksel, Ahıska’dan sürülen Kürtlerin bazılarının sonradan Türklerle birlikte Türkiye’ye de geldiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

Ahıska’dan Kürtlerin de sürüldüğü Türkiye’de pek bilinmiyor. TRT Kürdi, onlarla ilgili Kırgizistan’da çekim yaparak beş bölümlük belgesel yaptı. Ahıska Türkleri de kendileriyle birlikte Kürtlerin sürüldüğünü söylüyor. Türkiye’de ise halen de Ahıska Türkleriyle ilgili toplantılar yapılıyor ama Kürtler hiç gündeme getirilmiyor. Kürtlerin de anılması ve gündeme getirilmesi gerekir.

Türkler ve Kürtler dışında sürülen Hemşinliler'de olmuş

Yüksel'in iddiasını sorduğumuz Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar, 1944’te Türkler dışında Kürtler'den hatta Hemşinlilerden de sürülenlerin olduğunu belirterek, bu insanların torunlarının da halen Kazakistan’da ve Kırgizistan’da yaşadığını kaydetti.

Ahıska sürgünü nedir?

Ahıska,  Gürcistan sınırları içinde Türkiye'nin Ardahan şehri ile komşu bir bölge. 

2. Dünya Savaşı sırasında Almanlarla işbirliği yaptıklarını iddia eden Sovyet lider Stalin'in emri ve 14 Kasım 1944 günü  alınan karar ile Ahıska'da yaşayan 86 bin kişi, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan gibi ülkelere sürüldü.

17 bin Ahıskalı'nın bu sürgün sırasında öldüğü iddia ediliyor.

Müfid Yüksel, Türkler ve Kürtler dışında bir miktar Gürcü ve Ezidi'nin de sürgüne tabi tutulduğunu öne sürdü.

Stalin'in sürgün politikası o günlerde sadece Ahıska'yı değil farklı coğrafyalarda ki başka toplulukları da etkilemiş, örneğin binlerce Çeçen, İnguş, Kırım Tatarı da Orta Asya ülkelerine zorla gönderilmişti.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.